Grădina Elisei

  

 

    

 

    

 

    



Multa munca la plantarea rasadurilor mulcite, foarte multa, dar imi scot eu parleala  cand nu mai am de sapat. Am inteles ca mulcirea are multe avantaje, nu numai acesta, cum ar fi: mentine umiditatea (incetinind evaporarea), fereste pamantul de soarele ucigator din timpul verii (pamantul nu trebuie sa fie descoperit si pana cresc plantele mari ca sa-l acopere trebuie sa-l acoperim noi cu ce putem ), impiedica fungiile sa atace plantele (adica le fereste de mana-spaima gradinarilor ), mentine solul afanat asa cum era la plantare (ploaia sau udarea nu vor batatori solul in jurul plantei – de aceea nu mai trebuie sapat ) si or mai fi si altele.

Dar mulcitul este cireasa de petort, fiindca pana la mulci sunt atatea straturi de substante hranitoare pe care le-am introdus in gropi si gropite (la ardei), cum ar fi: urzica tocata, cenusa, coji de banane, coji de oua, gunoi de grajd, foi de ceapa si papadie( la ardei). Apoi multa apa inainte de ultimul strat de pamant care trebuie sa fie relativ uscat ( adica nu se uda la sfarsit).

Da, sunt si obosita, insa, am inteles ca buruiana trebuie lasata, de exemplu pe langa cuiburile de dovlecel, doar cea mare am smuls-o si am folosit-o ca mulci pentru ardei. Printre ardei se vad salate, sunt cele care au crescut deja si chiar smulse ele infloresc mai departe. Cand vine soarele si caldura, plantele de mulci se vor ofili si usca si peste ele voi adauga un strat de mulci facut din tulpini uscate de urzici (asa cum se vede intr-o poza ). Intre timp ardeii cresc caci au fost plantati cu pamantul din ghivecele in care au crescut.

Ce treburi mai am in gradina? sa mai plantez kapia si restul de ardei care au ramas in ghivece, sa sap parcela unde a fost salata de toamna, s-o ingras si sa plantez vinete albe. Si gradina va fi acoperita complt cu plante, ierburi si uscaturi.

Lucrarile la rosii vor fi doar legatul si copilitul, la ardei chiar nimic, deocamdata, ceapa am sapat-o de doua ori si gata, usturoiul la fel, de mazare nu ma mai ating, la castraveti sa le intind sarmele de sustinere , spanacul este de cules, salata de mancat (si am ajuns la saturatie, poate ca ar trebui s-o beau ).


43 Responses to Grădina Elisei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.