Stiu, stiu, stiu cum e cu ouale

Am vazut la Viata satului.

* ouale marcate cu cifra 3 sunt de doua feluri: a) ouate de gaini care vietuiesc in baterii /custi supraetajate la o densitate mai mare decat normele europene pe metru patrat (care  custi  nu mai sunt fiindca s-au aruncat la „rabla aviara”) si b) ouate de gaini care vietuiesc tot in custi/baterii supraetajate la o densitate mai mica,  admisa de UE ( si care oua se gasesc cu cifra 3 inscriptionate).

aceste oua, cu cifra 3, sunt bune ca si celelalte (2,1,0 ) fiindca se spune ca sunt oua de gaini stresate (stau toata viata lor pe loc, mananca, se oua si mor) , insa cercetarile au aratat ca  gainile stresate nu se oua,  ori daca s-au ouat inseamna ca gainile nu erau stresate, deci nici ouale. ati inteles? in plus, inginerul  a spus ca toate ouale au aceeasi compozitie indiferent de conditiile de tratare si hranire a gainilor.

* ouale marcate cu cifra 2 provin de la gaini captive si ele,  dar la sol, adica intr-o hala uriasa care pe margini are sistemele de alimentatie si de ouat, insa, spre deosebire de cele cu 3,  astea se misca, desi sunt inghesuite rau de tot.

* ouale marcate cu cifra 1 sunt provenite de la gaini crescute liber, pe pamant/pasune/pajiste/curti/gradini/etc,  adica acele gaini care racaie in pamant cu ghearele dupa rame si seminte si gandaci/furnici si  ciugulesc coltul  ierbii. ele stiu cand le vine sa se oua si se duc la cuibare, se oua, cotcodacesc si apoi pleaca in treaba lor.

daca despre aceste trei categorii de oua nu se spune (adica in emisiune nu au spus )  nimic despre hrana gainilor (decat ca daca sunt hranite cu porumb galbenusul este rosu si daca sunt hranite cu grau sau alte cereale , este galben deschis ) la ultima (sau prima ca insemnatate ) categorie (insemnata cu cifra 0 ) se stie ca mancarea gainilor trebuie sa fie eco.

nimic despre concentrate cu care eu credeam ca se hranesc gainile crescute pentru oua. au disparut concentatele? nimic despre medicamente cu care eu stiu ca sunt tratate pasarile inghesuite caci altfel ar da molima in ele si-ar muri pe capete. nimic despre hormoni de crestere despre care eu stiu ca se injecteaza pasarilor pentru carne (probabil ca si pentru oua ) ca sa creasca rapid sa se inmulteasca celulele mult mai repede decat fara hormoni, cam asa cum se inmultesc celulele neoplasmatice. cu alte cuvinte, dupa ce ai vazut aceasta emisiune te duci multumit la supermarket si cumperi oua 3 si pui umflati in piepturi, linistit ca doar te-a asigurat TVR1 ca nu patesti nimic rau. s-a mai promovat si ministerul dezvoltarii aratand ce grozavii au construit primarii satelor, unitati gigant pentru recreatie, relaxare si distractie,  insa nu au spus cine le foloseste si in cate secole se amortizeaza investitia. vedea-l-as pe nea Gheorge relaxandu-se in jacuzzi inainte sau dupa drumul la birtul satului ,  caci in loc…

* oua marcate cu cifra zero (0)  sunt provenite de la gaini care traiesc ca si cele de la 1 doar ca acestea sunt hranite  ecologic.

Apoi au explicat criza de oua de dupa 1 ianuarie 2012 care in magazine s-a observat cam la o luna: importul din Polonia a incetat fiindca Polonia nu si-a reinoit bateriile normate de UE  si fermele lor au falimentat, deci importul s-a anulat. In plus au falimentat si niste ferme de la noi care nu au reusit sa se adapteze noilor norme, desi  se stia din 2008,  cica. Asa ca de asta au disparut ouale de pe piata si a crescut in consecinta pretul. Dar pretul , s-a explicat ca,  a crescut acum la normal fiindca in 2010 pretul de productie era de 23 bani /ou si se livrare de 16 bani/ou o vreme de sase luni, cand vindeau in pierdere, apoi la inceput de 2011 iarasi a scazut pretul sub cel normal si abia acum, cand pretul la producator este 50 de bani/ou este normal.

Eu cumpar oua de prepelite (stresate rau fiindca ele locuiesc in custi, altfel zboara la vecini ). Si asta, nu asa ca am eu un moft, sotul meu, cand eram plecata in California, in 2003-2004, a mancat cam 3 oua /zi fara sa-mi spuna (desi i-am lasat mancare gatita in congelator, era mai simplu sa-si faca ochiuri)  si cand am vazut cate trigliceride avea a renuntat complet la oua. Acum, dupa ce gasim in Kaufland oua de prepelita,  mananca si el ochiuri, cand are pofta.

am promis ca urmatorul post (adica acesta) va fi martisor pentru domni, fara sa stiu atunci ce subiect voi avea, deci, fara nicio aluzie. „Elisa | 2 martie 2012 at 12:00 pm | Răspunde | Edit

Ninu,
 postul urmator o sa fie martisor pentru voi, chiar daca va fi de 8 martie, parol!

 Constantin, Dumi,  Adi Hadean,  Vlad Petreanu, Bradut  Florescu, Caius, Codeus , George  Geacar, Glass & Iron, Dono, Hartuit in tara mea , IOAN SORIN USCA, Vania, Mordechai, Nascut din campioni, Nelinistitu’, Nenea Cosmos , Ninu, Oedip, Palatul Sutu, Pe surse, Basarica- Lehman25, Turambar, Vaticlanul Papal, Vlad cel Groaznic, Madi si Onu

*

20 Responses to Stiu, stiu, stiu cum e cu ouale

  1. Pingback: Colecţionara de coşmaruri – 1 « Ioan Usca

  2. Pingback: Renaştere « Gabriela Savitsky

  3. Pingback: 6 Martie cu Oameni adevărați « Mirela Pete. Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.