Garantul bunului simț

Stiu ca intr-o clasa de elevi care-si respecta dirigintele (fiindca acesta a dovedit ca-i instruieste bine, ii iubeste ,  isi face meseria cu daruire si e responsabil pentru viitorul lor) se respecta si ei intre ei, colegii de clasa. Stiu asta din propria-mi experienta, la catedra, de 34 ani. Daca, insa, dirigintele nu dovedeste, daca nu se implica in educatia elevilor lui decat strict cat sa nu  fie „urechiat” de director , ori daca il intereseaza sa treaca cat mai repede ora, scurtand-o la inceputul si sfarsitul ei (am vazut cand eram in ferestre – ore libere din orar – colegi de-ai mei care veneau in cancelarie cu 5 minute mai devreme de a suna), daca-si face meseria de dascal doar contra salariu (atat imi da, atat dau si eu ) , elevul il  simte si nu-l repecta dar este si mare debandada in clasa aceea, acte de indisciplina,  frecvent, obraznicii si perturbarea orelor , insa, culmea,  la profesorii  dedicati,  fie ca-s de mate’ sau fizica sunt disciplinati,  atenti, respectosi. Aceeasi clasa de elevi.

Neindoielnic , asa se comporta si un popor cand are un conducator sau altul. Limbajul conducatorului de tara este primul mod de comunicare cu populatia , apoi toate celelalte nonverbale , gesturi, atitudini, fapte  si, bineinteles, tacerea. Romanul zicea mereu asa:

* in vremea de dinainte de 89 „daca fura sefu’ eu de ce sa nu iau (de la fabrica) daca pot”.

* in vremea imediat de dupa 89 ” daca ia toata lumea din proprietatea statului ( care nu mai functiona) eu de ce sa nu  iau”.

 * de cand este, acesta de acum, presedinte de tara  ” daca el vorbeste grobian, injura, scuipa, se imbata si apare la televizor, se scalambaie, distruge valori nationale, umileste pe cei care-i sunt opozanti, nu respecta poporul dar nici populatia, atunci eu de ce sa respect ceva in tara asta?

Conducatorul este, irefutabil, un model pentru cei condusi. Logic, da?

 Eu cred ca doar Regele este garantul bunului simt, al respectului de sine si fata de ceilalti, garantul respectului drepturilor omului, model de educatie dar si de iubire pentru poporul sau. Eu asa cred si nu de ieri de azi, dintotdeauna si nimeni si nimic nu poate sa ma convinga de contrariul, asa ca nu incercati.

53 Responses to Garantul bunului simț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.