Răsad de roşii

Rosiile le-am semanat in 17 februarie si maine le voi repica in ghivece. Dar,  pentru asta, astazi am facut curat in balcon si in camera unde voi  lucra la repicat rasadul de rosii si apoi am  pregatit ghivecele,  umplandu-le cu pamant din compost, bine afanat, aerisit si destul de umed. Dupa care am acoperit cu folie ca sa nu se evapore apa din el si sa se usuce.

Rosiile azi:

In prima poza se vede ca plantele  au frunze specifice rosiilor. In a doua si a treia se vad tulpinile plantelor pe care  sunt  multi si desi  perisori care reprezinta un semn de sanatate  si  ca rosiile pot fi repicate si ca am scapat de caderea plantutelor. In a patra poza se vad ghivecele cu pamant  pe care le-am acoperit cu folie, pana maine.

Nu am udat pamantul, inca.  El este umed fiindca asa era in sacul in care a fost adus din gradina din locul  unde facem compostul. Cand plantam firul de rasad procedam astfel: introducem  plantatorul ( degetul) in mijlocul ghiveciului, udam putin in groapa formata si apoi introducem inca o data degetul pana unde intra pentru a intra cat mai adanc planta in ghiveci si a scapa de tulpinile lungi (daca au ). Apoi, tot cu degetul (ca asa simtim ce facem  si   nu ranim planta) implantam alaturi,  presam putin pe radacina si  pe tulpinita. Si gata. V-am spus azi, desi o sa arat ,  maine,  in poze,  pentru cei care ati semanat mai demult si trebuie sa repicati astazi.

Retineti: – pamantul  din ghiveci sa nu fie rece (de aia l-am adus cu o zi inainte din pivnita )

– inainte cu 10  minute de a scoate rasadul udati la radacina

– scoateti rasadul, nu prin smulgere ci cu un creion/pix/bat pe care il introduceti sub radacini si scoateti cu pamant cu tot.

– desfaceti usor radacinile unele de altele fara a scutura pamantul de pe ele (de aceea se uda inainte sa nu se scuture pamantul )

– tineti planta de tulpina si introduceti-o in groapa formata, cat intra ea, fara sa fortati ( este foarte fragila )

– nu presati  pamantul pe langa planta pe toate directiile de jur imprejur , ca la pomi,  ci doar intr-o parte.

– dupa ce ati terminat lasati ghivecele la umbra doua zile pana se prinde rasadul si abia apoi puneti-le la soare, treptat. Nu mai udati o vreme dupa repicare daca nu vreti sa creasca iarasi in lungime  prea mult.

– sau asteptati pana maine cand voi posta cum fac eu repicarea rosiilor.

28 Responses to Răsad de roşii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.