Am scris pe pagina „Calendarul lucrarilor in gradina mea ” c-am semanat rosiile pe 17 februarie. Ieri, 22 februarie am constatat ca soiul Mari de Timisoara incepeau sa-si arate capsoarele cu palarioare. Atunci, le-am scos de sub calorifer si le-am descoperit, asezandu-le la lumina. Azi, am facut curatenie in dormitor si le-am asezat pe masa, langa geam si langa calorifer. Cam toate soiurile incep sa apara de sub pamant. Asta se vede caci mai intai se umfla randul pe toata lungimea stratului semanat si apoi se vad plantutele albe, indoite, cu capetele in jos, ca si cand s-ar rusina sa se arate la fata.
Asa rasar rosiile, cu semintele in cap, inca nedesprinse de coaja cotiledonata a semintei care poate ramane pana cresc mai mari primele doua frunzisoare. Nu, nu incercati sa le desprideti aceste coji de seminte, lasati-le sa cada singure, ele nu incomodeaza plantulele insa noi, daca am incerca sa le despridem, cu siguranta ca le vom deranja.
Cand vedem aparitia plantutelor de rasad asezam cutia, ladita, rasadnita din casa la loc luminat ca sa apara verdeata , de obicei acest loc fiind la fereastra. Dati perdeluta la o parte, faceti tot posibilul sa capete cat mai multa lumina, acum cand si asa, este atat de scumpa si rara lumina solara, lumina zilei.
Am lasat si playerul sa cante, pe un post ardelenesc si sper sa le placa.
Poza a patra arata momentul cand se umfla randul cu seminte si apar plantulele. Nu scobiti sa le ajutati sa iasa, orice miscare in aceasta faza le dauneaza. Doar uitati-va la ele si transmiteti-le bucuria voastra ca ele apar.
Si, in zilele reci, aerisesc prin usa deschizand un geam de pe hol, iar cand este mai cald afara si soare o sa deschid geamul cateva minute pe zi. Plantulele mici trebuie ferite sa le atinga un jet de aer rece, de aceea se poate acoperi ladita cu o fata de masa usoara care se reazama pe niste bete, nu direct pe plante.
Udarea, de acum incolo, eu o fac foarte rar, plantele avand apa la radacini , astfel ca voi stropi cu un pet cu dopul perforat circular doar cand vad pamantul uscat de langa plantute. Daca voi uda din abundenta atunci tulpinitele firave ale rosiilor se vor „topi” si plantutele vor cadea. Fiindca umezeala mare favorizeaza dezvoltarea ciupercii care imbolnavesc plantele.
Apa cu care stropesc rasadurile nu trebuie sa fie proaspat luata de la robinet ci tinuta intr-un pet la temperatura din camera, nu mai mult de o zi . Deci, in fiecare zi pregatim un pet de 2 litri plin cu apa proaspata pe care il asezam langa rasadnita pentru cazul ca maine voi avea nevoie de apa. Dar maine voi uda cu apa aceea alte flori fiindca rosiilor nu le trebuie si iarasi umplu petul si asa mai departe.
Atentie, rosiile cresc bine cu apa putina. Apa multa le face sa creasca noaptea in lungime si sa nu fie viguroase. Daca vrem plante frumoase le tinem in seceta, atat cat este posibil, nu exageram caci pot sa se ofileasca din lipsa de umiditate. Daca s-au ofilit de seceta, udam si isi vor reveni. Sa nu confundam ofilirea din seceta cu caderea plantutelor din prea multa umiditate. Plantele cazute au tulpina „mancata” ramanand din ea, partea din pamant, ca un fir de ata maronie.
Daca aveti intrebari sunt aici si va raspund cu drag. Sper din tot sufletul sa aveti grija de rosioarele voastre sa creasca fara probleme de sanatate.
Mult succes!
Am semanat rosii si deodata cu ardeii, pe14 februarie, in trei cutii, rosii Kumato si alte doua soiuri cu care doresc sa experimentez gustul rosiilor din seminte cumparate de la Plus. Si ele au rasarit tot dupa 6 zile si acum sunt in doua frunze Constat ca un soi de ardei iuti, adus din Australia, rasare deja in ladita cu ardei , deci dupa 9 zile de la insamantare.
Pingback: Iarna. În noi | Gabriela Savitsky
Pingback: Romania a absorbit doar 10% din din fondurile de la UE
Pingback: Canyon Palo Duro 1- Fotografii – Amarillo Texas S.U.A. « Cosmin Stefanescu's Blog