Lucrări la pomii din grădină

In perioada de dinaintea intrarii pomilor in vegetatie se cer niste lucrari la pomii din gradina.Si anume:
1. curatirea pomilor de crengi si ramuri uscate prin taiere de la baza de prindere a lor pe tulpina sau pe crengile groase.

2. curatirea frunzelor uscate care mai sunt sub pomi (desi bine era sa fie fost arse acestea in toamna , fiindca acolo se adapostesc daunatorii in diferite faze de viata a lor).

3. tunderea pomilor pentru formarea coroanei se face prin rarirea ramurilor, adica se taie , de la baza de prindere a lor de alte crengi , acele ramuri care sunt mai putin viguroase, afectate de boli (cu coaja crapata) .Se lasa crengile de jur imprejurul pomului .Se taie crengile care au crestere in jos.
Tunderea pentru rod se face la 3 sau 4 noduri de la baza ramurii cu rod. Rodul se vede de asta toamna ca niste muguri. La piersic trebuie indepartate multe ramuri (daca sunt dese ) fiindca altfel face fructele mici.
Deci, dupa ce indepartam o parte din ramurile subtiri ne uitam la ce a ramas si scurtam crengile de rod pentru a nu se incovoia sub greutatea fructelor care vor veni.

4 . dupa curatirea de uscaturi si tundere se face curat sub pom si apoi se sapa pamantul sa fie reavan, se pune peste el gunoi de grajd sau gainat de la pasari, de jur imprejurul tulpinii.

5. dupa aceste operatii se trece la stropirea pomilor impotriva bolilor si daunatorilor. Aceasta operatie are doua etape (la interval de o saptamana ) si se mai numeste imbaierea pomilor, deoarece se stropeste atat de mult ca sa ramana solutie pe fiecare creanga/ramura.
Impotriva bolilor se stropeste cu zeama bordeleza 3% iar impotriva daunatorilor(insectelor) se stropeste cu Confidor.
Toate aceste lucrari se fac dupa ce trece gerul, intr-o perioada mai lunga cu temperaturi pozitive, chiar peste 5 grade Celsius. Si nu se mai fac dupa ce pomii intra in vegetatie, adica dupa ce apar mugurii de frunze si flori.

6. dupa toate aceste lucrari mai este una, varuirea tulpinii cu var stins, nu atat ca estetica ci tot impotriva daunatorilor.
Dupa asta, poate sa vina primavara.

21 Responses to Lucrări la pomii din grădină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.