Fotografii nefolosite.Azi,zmeura

Am facut 16 mii de fotografii de cand am camera digitala,mai putin de 2 ani.De fiecare data din o suta de poze aleg si prelucrez,adica le micsorez Giga-ul,cam 10 cel mult 15 pe care le pun,maxim,la o postare.Celelalte poze sunt balast.Ar trebui sa le sterg. In seria din care am ales  pe cele de mai jos nu am gasit prelucrate,inseamna ca am uitat de ele.Cuuuum???Nu v-am aratat frumusete de zmeura? Incredibil!

Am avut asa de multa zmeura anul trecut incal la un moment dat am congelat-o  ca sa nu o fac sirop cu mult,mult zahar,ca nu este bine.Deci,am si acum in congelator.Astept o perioada fara fructe in casa si sa scot zmeura,capsunele si piersicile din congelator si sa fac salata de fructe.Cu coniac,fireste,ca astazi.

Stiti ca v-am spus acum 2 saptamani ca am luat fructe de 100 de lei?Nu le-am terminat.Am mai adaugat inca o data si iata ca de doua saptamani fac zilnic salata de fructe si tot mai am pere si grapefruit si pomelo,ooo…pomelo prefer s-o mananc asa direct,fara s-o pun in salata.Anul acesta este atat de buna pomelo chinezeasca si rodia si perele si portocalele acelea in plasa de 2 kg,acelea sunt dulci si-mi plac.

Dar sa ma intorc la zmeura mea si sa ne bucuram un pic simtul esteticului,doar atat,caci este superba si la admirat.Priviti.

Acum sa va spun ce-am constatat eu dupa atatia ani de cultivat zmeura.

Ca sa fructifice mereu trebuie mutata dintr-un loc in altul cel putin la cativa ani o data.Asta daca nu se muta ea singura.Am vreo 4 soiuri,am mai scris despre asta insa soirile din curte parca sunt mai faine,boabe mari si dulci,desi nu-s chiar la soare.Zmeura creste in padure,prin luminis deci ii trebuiesc conditii asemanatoare,nu numai soare toata ziua,mai bine umbra.De exemplu cea din ultima poza este aici sub mar.A venit de la vecin,culmea s-a intins spre nord,caci vecinul este la sud de noi.Are destula umbra atat de la marul din curte cat si de la vie,caci este intre 3  butuci de vita de vie.

Asta zic,sa nu o plantati in soare direct caci ea nu are radacini adanci se inmulteste prin rizomi,asa ca lacramioarele cam la 10 cm de la suprafata si daca este seceta sufera.Insa la umbra marului si a viei este mentinuta apa in sol si asa ii place.

O alta treaba importanta  pe care vreau sa v-o spun este sa o mancati asa cum este fara adausuri de zahar si frisca,este atat de gustoasa si parfumata ca nu merita sa-i stricati parfumul si gustul cu adausuri.Zau daca nu.

Ani de zile nu am stiut ca trebuie tunsa si am lasat-o primavara asa cum a dat Dumnezeu.De cativa ani insa am tuns-o la inaltimea mea si am vazut ce fructe mari face acum.Deci,asta-i prima lucrare cand da verdele,tund lastarii la inaltimea unui om sau daca este mai mica(fiindca anul trecut cea din gradina nu a crescut inalta fiindca era la soare si a fost seceta) atunci doar tund putin din varfuri.

Intr-un an am sprijinit lastarii cu banda din folie si am constatat ca nu-i bine,trebuie lasata sa se indoaie ea asa incarcata cu fructe cat vrea ,pana la pamant si cand ridici lastarul  incarcat cu o mana cu cealalta iei fructele coapte care cad pur si simplu in mana daca sunt coapte destul.

Inca ceva.Langa nuiaua pe care ai plantat-o primavara va aparea din pamant un lastar nou si doar  acesta va face fructe anul urmator.Cel care deja a fructificat intr-un an il veti gasi uscat in primavara urmatoare si se rupe de la pamant sau se taie cu foarfecele.

23 Responses to Fotografii nefolosite.Azi,zmeura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.