Grasimile si glucidele

Am copiat din cartulie doua pagini,am tastat cu lampa langa carte sau invers si cand mai aveam sa trec tagurile  s-a intrerupt curentul.M-am reintors, cu teama, dupa vreo zece minute sa vad daca mi l-a salvat,dar nu,era doar o fraza scrisa de dimineata.Acum o sa povestesc ce-am retinut eu fiindca mi se pare important la categoria util.

Grasimile(lipide)

Nu-i  chiar asa cum se spune acum si anume ca grasimile si dulciurile trebuiesc inlaturate din alimentatie.Avem nevoie de  ele pentru un metabolism bun,pentru sanatate.Iata ce zice in cartulie:

Ca si in cazul unor vitamine care nu pot fi sintetizate prin mijloace proprii lipsa acizilor grasi din alimentatie provoaca mari tulburari in organism precum

-fragilitatea capilara,tulburari de activitate cutanee,hepatosteatoza(boala degenarativa a ficatului dupa instalarea careia colosterolul devine periculos),incetinirea si oprirea cresterii la copii,azoospermie(degenerarea celulelor reproducatoare ) si imbolnavirea altor organe cum ar fi rinichiul.

Grasimile sunt prezente in  sursele alimentare vegetale precum si in cele animale cu deosebirea ca in grasimile animale acizii grasi sunt in cantitate mult mai mare.

Iata grasimile animale  :unt,untura de porc,untura de peste,uleiul extras din ficatul unor animale marine,untura de gasca,de rata,de gaina si untura de urs.In grasimile animale se gasesc substante importante care nu se gasesc in cele vegetale,cum este colecalciferolul.

Grasimile vegetale: uleiul de floarea soarelui,de soia,de  de seminte de dovleac,de arahide,de nuci-cu exceptia uleiului de palmier si de cocos.

Atat abuzul de grasimi cat si lipsa lor din alimentatie pot provoca mari tulburari si reactii nedorite de aceea ele,grasimile,trebuiesc consumate moderat. Grasimile (lipidele) sunt mai calorigene decat glucidele de 2.25 ori.

Glucidele

Prin procesele specifice vietii celulare proteinele,in lipsa glucidelor,in proportie mare pot deveni glicoformatoare(se transforma in glucide) asigurand mentinerea glicemiei in limite normale.Insa pe parcursul transformarii proteinelor in glucide  au loc perturbari in care pierderile de azot(indispensabil vietii) devin asa de mari incat ajung la dublu.

Pe de alta parte din cauza  unei cantitati insuficiente de glucoza lipidele nu pot fi metabolizate normal (adica transformate in glucide) acest lucru rasfrangandu-se asupra  metabolismului aminoacidic,in celule apar produsi neoxidati in totalitate care nu ofera cuantumul caloric necesar  si care in final deturneaza  sensul final al metabolismului  aminoacidic.

Pentru o oxidare normala este nevoie  de minim o molecula de glucoza la doua molecule de acizi grasi.

Lipsa glucidelor determina  dereglari ale functiei muschilor,sistemului nervos,organelor digestive.Glucidele  pot fi luate din fructe bine coapte si consumate  in starea lor naturala,crude si nu cu adaosuri de zahar(la capsune) si nu preparate termic.

Zaharurile fructelor au valoare  energetica si terapeutica si oricat de multe am consuma nu predispun organismul la obezitate sau diabet,ci dimpotriva.La asta se mai adauga masa celulozica ,aceasta avand un rol important in  procesele ce au loc in intestinul gros.

Prajiturile este bine sa fie evitate.

Din FARMACIA EDENICA de Alexandru Dobos

Eu va servesc cu o placinta virtuala ca maine este Duminica si la mama mea acasa era regula batuta in cui ca Duminica sa fie prajitura.La mine nu este,fac foarte rar si asta fiindca avem multe fructe(acum mere) si pot confirma ca desi am mancat sute de kilograme din primavara pana-n toamna  am glicemia 95(sub 120) nu m-am ingrasat si ma simt bine d.p.d.v. fizic.

PLACINTA

CU BRANZA SI MERE SI NUCI Cu branza,cu gem de mere si nuci.Foile Linco sunt bune,12 si folosesc 3 foi la o rulada. Deasupra neaparat 2 oua batute cu o cutie de smantana.35 minute la 180 de grade la inceput si 200 mai la sfarsit cu cupror preincalzit.

20 Responses to Grasimile si glucidele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.