Septorioza

UpDate 1: sunt tare necajita.Am fost in gradina sa-mi iau ceapa, pentru spanac, si am vazut ca si mazarea este bolnava si este doar in floare.Cred ca are antracnoza,ceva asa…Sunt ,in caldurile astea si cum am udat pamantul de sub plante,conditii de dezvoltare a ciupercilor care produc bolile astea cu..OZA…Acum ,diseara, sa o stropim si pe ea si pe ceapa si tot ce mai am prin gradina,caci sunt niste calduri incredibile pentru luna mai.In aceasta perioada plantele sunt inca mici si nu rezista la aceste calduri,pe cand in iulie,plantele vor fi mari si caldura nu le mai dauneaza.Degeaba am eu umbra in gradina de la pomi,ca la ora asta daca ma duc in gradina ma apuca plansul,asa de rau arata toate.

UpDate 2:Totul este sub control.Mazarea era si ofilita la varfuri din cauza caldurii exagerate…Gabrielle a avut dreptate 🙂 Acum ,seara, nu mi se mai parea dezastru ca la pranz. Sunt cateva frunze care indica o boala insa am stropit-o si sper sa depasim situatia asta si sa obtin roade fara pierderi.Dimineata la 5 voi fi in gradina la udat.Noapte buna,ca este 11:16  !


UpDate 3 : Nu m-am trezit la 5 ci la 3:20 cu bubuituri in cer.Furtuna,vreme mare.N-am mai adormit pana la 5:30,dar a si plouat bine de tot.Multumesc Lui Dumnezeu !Am intrat sa leg cateva rosii care erau culcate,caci de la prima legare au crescut si m-am inglodat.Este vreme buna de pus rasaduri,ceapa rosie,dar eu nu mai am loc.Oricum am prea multe,de toate si nu le mai razbesc,asa ca ieri,lobelia mare era in mare suferinta(toata ziua lucra o drujba la 7 metri de ea,azi la fel,asa c-am mutat-o in fata,sub clematita.Eu plec de acasa nu mai pot…fac si eu cu nervii din cauza zgomotului de drujba, nu mai suport zgomotele intense de lunga durata.Pa,pa!

O boala pe care n-am constatat-o pana acum in gradina mea,poate fiindca am stropit la timp,preventiv,altadata,in alti ani.Acum nu am srtopit inca nimic cu zeama bordeleza si uite ca a aparut.Mai intai am vazut la dovlecei.la tufa cea mai mare de dovlecei si apoi ieri am constatat la rosii,doar pe 2 frunze.Sunt pete galbene,la rosii rotunde,care se maresc si se unesc si se usuca frunza,netratat.Am uitat ca mai intai am vazut la fasolea urcatoare,o decolorare puternica a unei parti din frunza,insa nu m-am prins ce este.Am cautat si m-am informat si iata cum arata frunzele mele atacate de boala asta.

S6300181 septorioza

S6300184 dovlecel cu septorioza

S6300186 septoriozala dovlecel,pozele de mai sus

S6300179 septorioza la fasole

la fasole

si acum la rosii,noroc ca nu s-a extins

S6300183 septorioza la rosii

Iata ce scrie la postul cu bolile legumelor

Septorioza (patarea alba a frunzelor)

Pe frunze apar pete circulare de 1-4 mm. La inceput petele sunt brune, apoi capata o culoare alb-cenusie, inconjurata pe margini de o dunga brun intunecata, in dreptul petelor observandu-se puncte negre.

Atacul incepe pe frunzele de la baza. In conditii de umiditate ridicata (mai ales in solar), petele sunt foarte numeroase, putand determina uscarea partiala sau totala a frunzelor.

Combaterea se face prin aplicarea a 2-3 stropiri la interval de 7-10 zile cu: Captadin 0,3%, Zineb 0,5%, Turdacupral 0,5%, zeama bordeleza 0,75-1%, Dithane 0,4%. Primul stropit se va aplica imediat dupa aparitia primelor pete. Dupa recoltare se vor strange si se vor arde toate resturile.

Noi am stropit ieri 21 mai prima oara,deci va trebui sa repetam in 28-30 mai.

35 Responses to Septorioza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.