Ingrasamant pentru flori

Plantele tale nu au mai înflorit de ceva timp, iar frunzele par terne şi lipsite de viaţă? Se apropie perioada când poţi începe să le oferi un plus de energie.

Plantele folosesc mineralele din substratul în care sunt sădite pentru a-şi asigura o dezvoltare armonioasă. Acestea se epuizează rapid şi, fără o fertilizare regulată, plantele nu-şi pot respecta ciclul lor de viaţă.

De aceea, este important să cunoşti cum, când şi cu ce trebuie să le hrăneşti. Pentru că îngrăşămintele sunt utile în dezvoltarea plantei, perioada cea mai bună pentru „hrănire” este cea de creş- tere, adică începutul primăverii, până toamna. Iarna, majoritatea plantelor de apartament intră într-o perioadă de repaus în care nu se mai administrează îngrăşăminte. Excepţie fac doar plantele înflorite în acea perioadă (orhidee, crăciunică).

Fosforul stimulează înflorirea


Toate îngrăşămintele conţin în special azot, fosfor şi potasiu, fiecare având un rol determinant în viaţa plantelor. Azotul favorizează dezvoltarea frunzelor, fosforul stimulează înflorirea şi creşte rezistenţa plantei faţă de boli, iar potasiul influenţează formarea fructelor şi calitatea lor.

Pe lângă aceste elemente, în compoziţia produselor de fertilizare pot apărea şi magneziu, vitamine şi oligoelemente (fier, cupru, bor). În comerţ există o mare varietate de prezentare a îngrăşămintelor: lichide, sub formă de pulbere, batoane, granule. Cele mai utilizate în cazul plantelor de apartament sunt cele lichide. Acestea se diluează în apa de udare, respectând concentraţia indicată de fabricant şi se aplică doar când pământul din vas este umed, pentru ca rădăcinile să nu absoarbă brusc o cantitate mare de săruri. Îngrăşămintele solubile sunt pulberi ce se dizolvă în apă.

Din păcate, sunt destul de greu de păstrat (în contact cu umiditatea atmosferică, pulberea se întăreşte). Îngrăşămintele sub formă de batoane au avantajul de a elibera progresiv substanţele fertilizante în sol, un baton ţinând două-trei luni.

Este recomandat să se respecte sfaturile fabricantului cu privire la numărul de batoane ce pot fi puse odată în ghiveci, în funcţie de diametrul acestuia. Batonul trebuie introdus vertical în pământ, spre marginea ghiveciului şi nu aproape de rădăcinile plantei (concentraţia crescută a îngrăşământului din baton le poate provoca arsuri).

Datorită modului de utilizare foarte simplu (se pun o dată pe an, un strat), îngrăşămintele granulate, nu prea cunoscute la noi, vor deveni produse la modă pe viitor. Ele apar ca nişte bile, în care îngrăşământul introdus într-o capsulă poroasă se eliberează progresiv, atunci când pământul din vas este umed.

Absorbţie rapidă

Unele dintre îngrăşămintele lichide şi cele solubile pot fi aplicate prin pulverizare pe frunze. Acestea sunt absorbite rapid de plantă, prin pori. Sunt foarte eficiente pentru plantele foarte slăbite sau cu rădăcini puţin dezvoltate (orhidee, bromelii). Plantele cu frunze păroase, sensibile la putrezire sau cu frunze foarte fine nu se fertilizează prin această metodă.

Categorii speciale

Există două categorii de produse: îngrăşăminte pentru plante verzi şi pentru plante cu flori. Prima categorie stimulează creşterea şi dezvoltarea tulpinilor şi frunzelor, iar cea de-a doua categorie stimulează înflorirea. Pentru grădinarii mai vechi în meserie, specialiştii au produs formule adaptate pentru nevoile particulare ale diferitelor grupuri de plante: citrice, orhidee, cactacee, bonsai. Cactuşii au nevoie de un îngrăşământ sărac în azot, dar cu un plus de potasiu pentru înflorire. Bonsaii cer un îngrăşământ cu ac- ţiune lentă. Îngrăşămintele pentru orhidee nu conţin calcar şi le asigură o doză echilibrată de elemente.

Fără excese!


Unele persoane, din exces de dragoste, se gândesc să nu respecte concentraţ ia recomandată de specialişti sau fac fertilizarea prea des. Din păcate, le fac mai mult rău decât bine. Plantele nu vor creşte mai repede, ci acest proces devine mai lent, putând provoca moartea. O supradoză poate duce şi la reacţii violente, reprezentate de arsuri pe frunze.(EVZ.ro)

Cel mai bun ingrasamant este cel organic, natural, care este foarte echilibrat in ceea ce priveste elementele nutritive. Ca ingrasamant natural, este preferat „mustul” de balegar diluat (1/8… 1/10) cu apa. Acest must de balegar de vaca se administreaza, preferabil, in perioada martie-septembrie, la intervale de 2-3 saptamani, atat plantelor cu flori, cat si celor decorative prin frunza. Se poate obtine de la persoanele care au vaci in gospodarie sau de la ferme, dar este greu accesibil si incomod de depozitat, mai ales intr-un apartament. In schimb, pe piata si in special la magazinele care comercializeaza plante si accesorii pentru gradinarit, se pot gasi diverse ingrasaminte aduse din import sau autohtone, care sunt foarte comod de utilizat si sunt destul de bune. Preferabil este sa alegi un ingrasamant lichid, care se administreaza pe frunze sau in sol, pentru ca se absoarbe mai bine si nu provoaca arsuri pe planta. Poti alege ingrasamantul care crezi ca ti se potriveste: universal, pentru plante cu flori, plante decorative prin frunze, gazon, arbusti, muscate, trandafiri, plante acidofile, etc. Verifica valabilitatea produsului si informatiile privind compozitia si modul de utilizare.(121.ro)

7 Responses to Ingrasamant pentru flori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.