Chlorophytum

s6305841-micas6307374-mica1

Denumire stiintifica: Chlorophytum comosum

Familie: Agavaceae (In clasificarile vechi era consideratata ca apartinand familiei Liliaceae)

Origine: Africa de Sud

Aspect si prezentare: Planta perena, erbacee, cu crestere compacta sub forma de tufa, formeaza radacini viguroase care tind sa umple rapid ghiveciul. Este apreciata de iubitorii plantelor decorative prin frunzis, datorita frunzelor lungi si subtiri, ca niste panglici, de culoare verde deschis, striate cu alb pe mijloc. Datorita acestui frunzis, lung si gratios, ce capata pe masura cresterii, un aspect curgator/pendent, Chlorophytum comosun se cultiva cel mai bine in ghivece sau cosuri suspendate. Formeaza stoloni ce sunt presarati cu mici rozete de frunze, care in contact cu pamantul dezvolta rapid radacini.

Conditii de ingrijire/cultivare: Este perfect acomodata la conditiile climaterice din tara noastra, fiind considerata, pe buna dreptate, una din cele mai nepretentioase plante de interior.

Suporta foarte bine lumina intensa cat si semiumbra. Rezista un timp si in locatii puternic umbrite, dar nu formeaza frunzis si isi pierde intensitatea culorii.

Nu este o planta iubitoare de caldura. Desi tolereaza si 28-30 grade Celsius, cel mai bine creste la temperaturi medii, intre 15 si 20 grade. Iarna rezista chiar si la 5 grade Celsius, dar stagneaza din crestere si intra in repaus.

Are nevoie de o udare moderata, indiferent de anotimp. Vara, odata cu cresterea temperaturilor, devine un pic mai setoasa, necesitand o udare la 3-4 zile, pe cand iarna, are nevoie de apa doar o data pe saptamana. Rezista mai bine la lipsa apei decat la udari abundente, excesul de umiditate, pe timp indelungat, la nivelul radacinilor, duce la putrezirea plantei.

Nu necesita umiditate atmosferica ridicata, multumindu-se cu spalarea frunzelor, o data la 2 saptamani, sub dus cu apa la temperatura camerei.

Substratul de cultura poate fi orice tip de sol, cu orice nivel al pH-ului, Chlorophytum nefiind o planta mofturoasa in privinta aciditatii sau alcalinitatii acestuia. Un pamant de gradina sau un pamant de flori din comert ii va satisface pe deplin necesarul de nutrienti.

Si in privinta fertilizarii, este extrem de toleranta, neridicand pretentii in aceasta directie. Pentru plantele mature, utilizate ca piese centrale de decor, se poate ajuta cresterea viguroasa a frunzisului, cu o doza slaba de ingrasamant lichid pentru plante verzi, aplicat din aprilie pana in septembrie, la fiecare 10-12 zile.

Inflorirea se produce doar la exemplarele ce beneficiaza de lumina suficienta, stelute mici cu sase petale de culoare alba, aparand la extremitatile stolonilor.

Chlorophytum comosum, se inmulteste la fel de usor pe cat se cultiva. Micile rozete ce apar de-a lungul stolonilor, formeaza radacini imediat ce sunt plantate pe substrat usor si permeabil.

Trucuri si sfaturi speciale: Pentru a ajuta tufa sa se dezvolte bogat si uniform rasuciti periodic ghivecele sau cosurile suspendate, pe directia luminii. Planta va forma frunze peste tot, imbracand uniform si elegant recipientul.

Specii si varietati: C.borivilianum, C.tuberosum, C.undulatum.

s6307375-micas6307376-micas6307378-micas6307379-mica

I se spune Voalul miresei,sau Floarea paianjen.Se creste foarte usor,nu-i deloc pretentioasa,eu doar apa ii dau la 3,4 zile.Cand este mai rece in casa,mai putina.Dar mereu am cate un stolon uscat,la plantele care n-au asa conditii bune ca aceasta mare,caruia i se usuca tija si il plantez pe unde gasesc loc,in alte ghivece.Se prinde foarte usor,langa ficus,langa cactusi,unde este loc  si creste imediat.Asa am acum mai multe plante din specia asta,insa imi si plac.

10 Responses to Chlorophytum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.