Orhidee pentru Ion,Ioana

Phalaenopsis-orhideea fluture,adica molie

s6307127-micas6307129-micas6307130-micas6307132-micas6307135-micas6307138-micas6307133-micas6307119-micas6307122-micas6307120-micas6307124-micas6307139-micas6307134-micas6307125-micas6307130-mica1

LA MULTI ANI!

Cea mai populara orhidee printre amatori este Phalaenopsis – Orhideea Fluture (phalaina = fluture in greaca)

Usor de ingrijit, aceasta orhidee ne incanta cu florile sale, foarte durabile;  in conditiile unui loc racoros, florile dureaza si 5 luni. De exemplu, eu am avut un Phalaenopsis inflorit din decembrie pana in iunie !

Phalaenopsis este epifita, adica traieste „agatata” de copaci, in junglele Asiei, la fel ca alte rude ale sale, din familia Sarcanthinae ( Vanda, Aerides, Ascocentrum, Doritis etc.).  Mai este si orhidee monopoidala, adica planta are o singura tulpina, care contine si varful de crestere, si locul de unde tija florala va porni. Radacinile sale fragile adera la vasul in care este pusa, de aceea nu trebuie transplantata anual, nici macar la 2 ani, doar in situatii de urgenta ! Frunzele sunt carnoase si de obicei, inchise la culoare (semn ca planta este sanatoasa si primeste lumina adecvata). Tijele florale apar de-a lungul plantei, din locurile de unde apar frunzele.

Este nepretentioasa in legatura cu lumina primita, se descurca si cu o fereastra de nord vara, in schimb iarna are nevoie de lumina puternica.

Temperatura poate varia de la 15 – 30 grade C, cu masurile preventive, de aerisire si umiditate. Pentru inflorire, este necesara o diferenta de cel putin 6 grade, intre noapte si zi, timp de 2 saptamani.

Florile sunt foarte frumoase, semanand cu fluturii, delicate si cerate. Pot avea culorile alb, roz, mov, galben, verde si diverse combinatii intre aceste culori.

Alte sfaturi pentru ingrijire: – trebuie udate mereu, la 4-5 zile, deoarece velamenul (stratul absorbant de pe radacini) se usuca repede

– nu trebuie udata in centrul rozetei de frunze, unde apa poate stagna, ducand la putrezirea plantei

– stropirile zilnice o avantajeaza

– infloreste cam de 2 ori pe an

O Phalaenopsis costa intre 35 – 150 RON , depinde de marimea si calitatea plantei. De obicei, costa 60 Ron o planta matura.

Concluzia: luati-va, ca merita!(sursa necunoscuta)

Are ghiveci transparent,din plastic,radacinile se vad.Am citit, pe forumul cu acest nume, metoda betigasului care se introduce aproape de centrul ghiveciului,printre radacini,el fiind din lemn si cu care putem verifica umiditatea.Daca betigasul este inca umed,planta are apa.Deocamdata ele stau pe masa din sufragerie,ca acolo-i cel mai rece si nu-i curent.Le-am luat de la 18 grade,deci nu pot sa le aduc aici cu mine la 22-24,decat treptat.Am inteles ca variatiile de temperatura le dauneaza,le cad florile din aceasta cauza.

Au nevoie de lumina,iarna,asa ca voi apropia masa de fereastra,pana cand o sa am un suport potrivit pentru …domniile lor  🙂

Ingrijire si cultivare

Lumina– Phalaenopsis nu are nevoie de conditii speciale. Creste foarte bine daca este amplasata la o fereastra luminoasa, la care sa primeasca putin sau deloc razele directe ale soarelui. O fereastra orientata spre est este ideala, iar ferestrele umbrite de la sud sau vest sunt locatii acceptabile. De asemenea, daca este cazul, orhideea poate primi si lumina artificiala: sunt necesare 4 tuburi fluorescente cu becuri incandescente prinse de un suport la 15-30 cm deasupra frunzelor; orhideea se expune la aceasta lumina 12-16 ore pe zi, urmand cursul normal al zilei. In sera, Phalaenopsis trebuie asezata la umbra (70-80%); un test simplu: daca tineti mana la 30 d cm deasupra frunzelor, nu trebuie sa se vada nici o umbra pe suprafata acestora.

Temperatura – la Phalaenopsis, se recomanda intre 16-18 grade Celsius noaptea si intre 21-29 grade Celsius pe timpul zilei. Desi temperaturile mai ridicate duc la o crestere vegetativa mai rapida, umiditatea crescuta si circulatia aerului sunt absolut necesare daca temperatura este crescuta. Maxim acceptabila este o temperatura de 32-35 grade Celsius. Toamna, pe timpul nopti,i se recomanda mentinerea unor temperaturi de 12 grade pentru mai multe saptamani, pentru a se produse flori. Fluctuatiile de temperatura pot duce la caderea bobocilor, daca acestia sunt pe punctul de a se deschide.

Udarea – apa este un factor critic la Phalaenopsis. Deoarece nu are organe specializate pentru a retine lichidele, planta nu trebuie sa se usuce niciodata. Orhideea trebuie udata din abundenta si apoi lasata pana cand se usuca pamantul. Cand este foarte cald iar gradul de umiditate este scazut, pamantul se poate usca de pe o zi pe alta; in sera, intr-un climat rece, acest lucru se poate intampla o data la 10 zile. Phalaenopsis se uda numai dimineata, pentru ca frunzele sa apuce sa se usuce pana la caderea noptii, pentru a preveni putrezirea.

Umiditatea – este importanta pentru orhideea Phalaenopsis. Se recomanda ca aceasta sa se afle intre 50-80%. In climatele umede, in sere de exemplu, este obligatoriu sa existe o buna circulatie a aerului.Frunzele trebuie sa fie mai mereu uscate, si, in primul rand, sa nu ramana umede peste noapte. In casa, asezati ghiveciul intr-o tava partial umpluta cu apa, pe un strat de pietris, astfel incat fundul ghiveciului sa nu atinga nivelul apei.

Phalaenopsis 8

Phalaenopsis 9

Fertilizarea – se face la perioade regulate, mai ales in perioadele foarte calduroase, cand orhideea nu prea mai creste. Aplicatiile bilunare cu o substanta fertilizatoare bogata in nitrogen (30-10-10) sunt potrivite daca planta este intr-un amestec de scoarta rasa de copac. Unii pasionati aplica fertilizatorul la 1/4 din concentratia normala, la fiecare udare; aceasta practica este buna in conditiile calde, cu umezeala ridicata. Cand atmosfera este mai racoroasa, fertilizatorul trebue aplicat de doua ori pe luna, intr-o concentratie slaba.

Plantarea si transplantarea – se fac cel mai bine primavara, imediat dupa ce orhideea a inflorit. Phalaenopsis trebuie plantata intr-un amestec poros. Transplantarea se face de obicei la fiecare 1-3 ani. Orhideele mature se pot dezvolta in acelasi ghiveci pana cnd amestecul de pamant incepe sa se descompuna (acest fenomen se petrece de obicei dupa doi ani). Putrezirea radacinilor are loc, de obicei, daca planta e lasata sa stea in pamant imbibat cu apa. Rasadurile (lastarii tineri) cresc destul de rapid pentru a fi nevoie sa fie transplantati individual in fiecare an, intr-un amestec fin. Orhideele mature pot fi plantate intr-un mediu mai grunjos. Cand transplantati Phalaenopsis, inlaturati pamantul vechi de pe radacini, taiati-le pe cele fine sau putrezite iar pe cele ramase rasfirati-le intr-un amestec de pamant, pe fundul ghiveciului. Adaugati apoi pamant, cu grija in jurul radacinilor, astfel ca punctul in care acestea se unesc sa se afle la suprafata pamantului.

Specii si varietati
Incrucisarile intensive au dus la aparitia unui numar mare de hibrizi de orhidee Phalaenopsis, de culori diferite. Acestea se adapteaza de obicei mai bine la conditiile artificiale decat stramosii lor. Majoritatea sunt hibrizi creati din Phalaenopsis amabilia si Phalaenopsis schilleriana sau Phalaenopsis stuartiana.(In casa.ro)

38 Responses to Orhidee pentru Ion,Ioana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.