Sarmalele

s6306912-micas6306915-micas6306914-mica

s6306916-micas6306918-micas6306920-mica

3 verze murate,2,5 kg carne tocata de porc,o bucata de slanina,1 kg costita afumata,1 kg ceapa (7 cepe mari) ,1 litru bulion (1 cutie pasta de rosii) ,1 cana de orez alb,marar bete uscate,condimente pt sarmale,piper negru,foi de dafin,boia paprika dulce.

s6306923-mica1s6306925-micas6306924-mica2

s6306928-micas6306930-micas6306927-mica1

Foile de varza trebuie sa fie subtiri,ca pergamentul,sa nu se rupa la invelit si se taie in doua pe langa vena care se scoate.

Ceapa se toaca marunt,ca la ciorba,si se caleste in putin ulei,in cratita cu capac,nu in tigaie,ca nu are voie sa se arda,nici macar sa se coloreze.

Bulionul se desface in tot atata apa.

Orezul se spala.

Frunzele rupte,venele si mijloacele verzelor se toaca marunt.

Costita se taie in lung, fasii.

Slanina se toaca mica cu cutitul,nu prin masina.

Carnea se amesteca cu ceapa calita,orezul,slanina tocata,condimente fucs,piper,boia,cam 5 minute,cu lingura de lemn,nu cu mana.

Se invelesc si se aseaza direct in cratita,pe fundul careia am pus betele de marar si frunzele de la suprafetele verzelor,acelea rupte.Se pot aseza asa,in picioare sau culcate,nu stiu daca conteaza.

Printre sarmale se aseaza feliile de costita afumata, sau carnati afumati.Cand s-a umplut cratita,sau oala se presara boia (desi am pus si inauntru,ele trebuie sa fie rosii,cand sunt gata),se adauga varza tocata,apoi se toarna bulionul desfacut in apa.

Foile de dafin le-am pus printre ele si prin varza tocata de deasupra.

La sfarsit am acoperit cu frunze de varza .Le-am bagat la cuptor acoperite cu un capac,iar dupa ce am vazut ca ,,,,condensul se scurge afara am inlocuit capacul cu folie de aluminie.pe care am presat-o pe buza interioara a cratitei,asa ca va curge inauntru.  🙂

Focul trebuie sa fie mic.

UPDATE 22 DECEMBRIE 2009:

Azi am facut sarmalele.In ceapa tocata am pus si bucatile de slaninuta foarte mici , pe foc cu capac si putin ulei  ca sa nu se prinda ceapa de cratita pana incepe sa se topeasca slanina..

In compozitia lichidului turnat peste sarmale in oala am pus pe langa bulion desfacut in apa si moare=zeama de varza care s-a scurs din cele 2 verze,fiindca nu era chiar asa de acra varza.Au iesit f bune,dar cel mai mult imi place costita afumata in bucati mai mari printre sramale si cateva felii de slanina crestata.Sarmalele deca nu-s grase nu-s bune.Facem macar o data exceptie si mancam sarmale adevarate,delicios de grase.

Acest articol este in top zilele acestea ceea ce ma bucura.

SARBATORI FERICITE!


14 Responses to Sarmalele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.