He is my nephew

Acum cateva zile am aflat vestea de la sora mea ca fiul ei a fost premiat pentru activitatea si rezultatele sale de  cercetare in medicina .Acum vad ca Gala a fost in 10 noiembrie 2010.

FELICITARI,LUCIANE!

FELICITARI ,DRAGUL MEU NEPOT !

Ma bazez pe tine si in continuare pana in ultima mea zi care sper sa fie cat mai aproape de varsta de 20 de ani a Larei.Te imbratisez cu drag si-mi dau lacrimile de bucurie.

Lupta stransa pentru titlul de Tanarul medic cercetatator

Eforturile depuse in domeniul cercetarii medicale vor fi rasplatite in cadrul primei editii a Galei Tinerilor Medici, eveniment organizat de PaginaMedicala.ro pe 10 noiembrie 2010. Dintre cele sapte sectiuni, in Cercetarea in Medicina exista cea mai mare competitivitate. Daca pentru activitatea didactica, practicianul anului, afirmarea medicala, implicarea sociala sau activitatea artistica sunt in jur de cinci nominalizari, ei bine la categoria Cercetare lupta pentru titlul de „tanarul medic cercetator” sapte medici cu varsta pana in 40 de ani. „Ma bucura nespus faptul ca ma numar printre nominalizati, insa cel mai mult ma bucura faptul ca in Romania se face cercetare. Acesta este un lucru bun pentru ca pana acum 10 ani, cercetarea se facea doar in marile institute. Eu am avut ocazia sa import tehnologia celulara la Timisoara si in trei ani de zile am obtinut rezultate, zic eu, remarcabile. De altfel, am realizat in colaborare la nivel national, cu Institutul de Boli Digestive si Transplant Hepatic Fundeni si Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, un studiu in-vivo ce a avut ca rezultat standardizarea unui model experimental de allotransplant renal porcin”, ne-a marturisit dr. Lucian Jiga, directorul Departamentului de Imunologie de Transplant si Terapii Celulare Centrul Chirurgie Laparoscopica si Microchirurgie P. Branzeu Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes”. (Paginamedicala.ro)

Dr. Lucian Jiga – premiat

Dr. Lucian Jiga este Directorul Departamentului de Imunologie de Transplant si Terapii Celulare Centrul Chirurgie Laparoscopica si Microchirurgie P. Branzeu Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes”. In perioada 2009-2010, principala directie de cercetare a Departamentului de Imunologie de Transplant si Terapii Celulare a fost „studiul inducerii tolerantei imune in transplantul de organe solide.” Studiul celulelor dendritice supresive pentru inducerea tolerantei imune este o tema de cercetare din care DITTC a realizat o prioritate in ultimii 5 ani, fiind actualmente singurul centru la nivel national care produce si caracterizeaza in-vitro celule dendritice derivate din monocitul CD14+ atat in sistemul uman cat si cel murin (sobolan/soarece de laborator). Prin extrapolarea acestor rezultate pe modele celulare umane in-vitro, Departamentul a obtinut celule dendritice care pretratate farmacologic, pot deveni supresive si astfel pot anula alloactivarea limfocitara, proces atribuit in-vitro rejetului acut. Rezultatele arata ca aceste celule isi exercita actiunea supresiva prin intermediul unei alte subpopulatii celulare (celulele T regulatoare – Treg). Rezultatele au fost prezentate in cadrul editiei a 14-a a Congresului Societatii Europene Transplant de Organ (ESOT) (August 30- Sept 2, 2009, Paris) si lucrarea (Human Mytomicin C-treated dendritic cells suppress allogeneic T-cell response in-vitro. An effect mediated by induction of CD4CD25FoxP3 – Tregs) a fost nominalizata ca si “top-10 rated research” din 1600 lucrari inregistrate din peste 80 tari. In paralel, in cadrul departamentului, dr. Jiga si echipa sa au realizat in colaborare la nivel national, cu Institutul de Boli Digestive si Transplant Hepatic Fundeni (Prof. Dr. Irinel Popescu) si Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliuu Hatieganu Cluj-Napoca (Prof. Dr. Constantin Ciuce), un studiu in-vivo ce a avut ca rezultat standardizarea unui model experimental de allotransplant renal porcin, un instrument esential necesar continuarii studiilor obtinute in-vitro, in directia dezvoltarii pe viitor a unor terapii tolerogene aplicabile clinic. Rezultatele au fost publicate in revista Chirurgia (Jiga et al, Chirurgia (Bucur), 2010;105(4):485-91). Ca recunoastere a experientei acumulate in domeniul imunologiei de transplant, dr. Jiga a fost propus in 2009 ca Editor Permanent – Sectiunea Imunobiologie de Transplant, in cadrul revistei International Reviews of Immunology. Galatinerilormedici.roNomonalizari cercetare in medicina.