Românii și influențele de tot soiul

  • avem usturoi, ceapa si patrunjel, daca citim despre binefacerile acestor alimente sau mirodenii, si citim, vedem cat de bine fac ele consumate zi de zi. unii o si facem…inca. insa apare cosmopolitismul ca un microb persistent si asta datorita celor doua cai de intrare: in plasele noastre , pe de o parte, si in mintile noastre , pe de alta parte:
  • cica asa terapie cum fac produsele astea exotice aparute de treizeci de ani in supermarketuri, nu face usturoiu. punem in cosuri banane, kiwi, portocale, rosii(iarna), ardei cu cinspe lei kilu, avocado, struguri, pere si toate cele ce la noi au trecut sau sunt in stadiu de conserve, punem vinete (acum iarna), dovlecei si castraveti, salata verde cu cinci lei capatana(bine ca nu-i doar firul), punem tot ce vedem cu ochii reali si am inregistrat cu ochii mintii citind de pe diverse site-uri cat de benefice sunt toate astea sau, mai degraba, fiecare in parte.
  • apoi vine cineva cu anumite produse (slanina, de ex. ) si vrea s-o dea cat mai repede si cat mai multa; incepe campania de PR pentru mangalita, toata lumea e fripta dupa slanina de mangalita care, cica, este ca untura de peste de-o luam noi, copii fiind, pentru fixarea vitaminei D. (a propos, azi am luat o bucata de somon afumata, bucata redusa de la treizeci si sapte lei, la sapte lei si nu era expirata-e afumata, ce draq! ).
  • turma, spirit de turma, sa luam cat mai multe produse de care abia de ceva timp auziseram. sa nu pierdem trendul. sa gustam si noi, sa mancam, daca se poate ca strainii, ca bogatasii, ca cei care isi permit: pai, nu-mi permit si io????!
  • cat de sarac si jegos ar fi romanul, el musai sa aiba tel inteligent de ultima generatie: azi m-a adus cineva acasa din piata cu masina lui, ii zisesem sa mai mearga si pe jos, caci batranetea este tare urata daca nu ai conditie fizica. imi raspunde ca, ce, acum e domn si el, are masina deci o foloseste. si imi spuse si cati pasi facuse intr-o zi(cam zece mii) ca i-o zis telefonul. pai eu am numarat de la punctul A pana in punctul B, punctele vazandu-se intre ele, cinci sute de pasi, deci eu care m-am dus pe jos dupa bicicleta, de acasa la magazin, oi fi facut cateva mii de pasi numa’dus.
  • iar „ca si”s-a instalat deja, a intrat in limba si orice expresie folosita popular si des pana la urma intra in vorbirea corecta. ca, „ca si” va ramane pururi in limbaj fie si al celui mai elevat vorbitor de limba romana.
  • si pe urma suntem cotati ca fiind un popor sarac, romanii sunt saraci, nu muncesc, stau pe alocatii si subventii dar au aifoane si-si deschid cu ele jaluzelele, apa calda, incalzirea si-si numara si pasii cu ele. contraste. durere. placere. saracie lucie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.