Boboteaza

Nu credeam ca oameni batrani intrebati pe strada ce este „Boboteaza” nu o sa stie sa raspunda.Inteleg ca pe vremuri era un subiect tabu, inteleg ca lumea nu-i dusa la biserica dar mai inteleg ca si cei dusi nu asculta slujba ori  nu o inteleg.

Ma rog, asta este realitatea trista, oameni batrani zic ca Boboteaza inseamna sfintirea apelor romane sau ca este nasterea Domnului etc.

Este suficient sa iei un calendar, sa-ti notezi marile sarbatori si sa cauti in siteul de ortodoxie semnificatia fiecareia, sa scrii pe o foaie, sa repeti pana tii minte (este un exercitiu foarte folositor creierului) si cand vei mai fi intrebat sa nu te repezi sa raspunzi, sa te gandesti un pic si sa nu te mai faci de ras.

Asta cu facutul de ras  cred ca este o sintagma fara sens fiindca nimanui nu-i mai pasa daca ceilalti rad de el ori ba. A disparut simtul rusinii.

Cand eram mica si venea preotul cu Iordanul noi, copiii, ne asundeam in „casa de dinapoi” dupa pat sau sub „cal” – un cuier mare cat peretele ce statea pe patru picioare ca un cal – unde nu ne gasea mamica de sub haine . Imi amintesc ca mama voia sa ne boteze si pe noi si-l aducea pe preot sa dea cu busuiocul acolo unde ne ascundeam. Dar n-am sa uit nici versurile din cantare, cantare pe care acum nu o mai canta preotii – desi are doar patru randuri – ci zic doar inceputul.

În Iordan botezându-te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat;

că glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te;

şi Duhul în chip de porumb a adeverit întărirea cuvântului.

Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, slavă Ţie!

Sarbatorile sa va faca fericiti!

2 Responses to Boboteaza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.