Vișinul, cireșul, piersicul se tund anul acesta după cules

Pomii acestia si , poate si altii, nu se tund/taie, toaleteaza primavara, adica in februarie  ci in anul in care fructifica, imediat dupa culesul fructelor. De ce? Pentru ca mugurii de flori pentru anul viitor, la acesti pomi, se formeaza imediat dupa culesul fructelor, deci in acelasi an si daca taiem pomii astia primavara, mugurii sunt  formati  pe varfurile ramurilor si se pierde rodul.

Pe de alta parte, daca lasam ramurile lungi netaiate  anul asta,  se formeaza mugurii de rod pentru anul viitor pe varfurile ramurilor si putini. Taind varful ramurii de visin, de exemplu, cam o treime din ea de la varf, in acelasi an se ramifica din acel loc, apar doua sau trei sau patru ramuri pe care se si formeaza mugurii de rod pentru anul viitor.

Anul trecut am aflat asta si sotul meu a aplicat taieri la visin si cires si se poate vedea ce rod bogat are visinul.

DSCN9515

Ciresul a avut multe, multe flori dar nu am avut albine la polenizat (la visin, intr-o zi ,  a polenizat un stup intreg) asa ca el are mai putin rod, dar avantajul va fi ca ciresele se vor face mari. Sper sa nu se strice, sa  nu apara putregaiul sau monilioza ca nu stiu daca-l mai stropim cu ceva.

Piersicii, deasemenea se tund dupa cules, deci toamna si apoi rodul se va forma pe crengile mai groase si scurte si nu se vor mai incovoia sub greutatea fructelor mari asa cum ni s-a intamplat de ceva vreme. Trebuie sa recunosc ca, atunci cand tund un piersic,  nu ma pricep sa tai la sange (ceea ce sper sa fac anul acesta).

14 Responses to Vișinul, cireșul, piersicul se tund anul acesta după cules

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.