Australia (1)

Vreme de doua secole,Australia a intrigat restul lumii cu marsupialele fantastice,pasarile zgomotoase si viu colorate si peisajele salbatice si nemarginite.

Patria uneia dintre cele mai vechi culturi umane,Australia este adevarata minune geologica,cunoscuta pentru impresionantul monolitUluru,mlastinile tropicale de la Kakadu si,bineinteles,magnificul Recif al Marii Bariere de Corali. Australia este in acelasi timp cel mai mic continent de pe glob,dar si cea mai mare insula,intinzandu-se pe o suprafata de pamant de 7,5 milioane de km patrati,care acum 65 milioane de ani a pornit intr-o miscare de migratie,linistita,spre Pacificul de Sud.

Pe stancile de pe tarmul de la Hamelin Pool,din statul Western Australia,poti vedea stromatoliti,mostre vii din cele mai vechi forme de viata de pe Pamant .

In 1994,intr-o padure deasa din apropiere de orasul Sydney, a fost descoperit un exemplar viu de pin Wollemi-o specie antica de arbori care pana atunci fusese cunoscuta numai prin intermediul exemplarelor fosilizate.

Cu peste 50.000 de ani in urma,populatiile aborigene au venit pe continent in barci de mici dimensiuni sau chiar  plute  plecand din arhipelagurile Asiei.Bastinasii denumesc acest concept central al spiritualitatii lor drept „Epoca visului”.Evenimentele magice care au avut loc in acel timp sunt celebrate printr-o serie  elaborata de cantece si conservate in stanca printr-o multitudine de picturi si gravuri ce au fost descoperite in adaposturi din stanca si pesteri de pe cuprinsul intregii tari.Aceste cantece si  forme ceremoniale reprezinta baza sistemului de legi si de traditii al comunitatii aborigene.

Intr-o lume care devine tot mai mica pe zi ce trece,Australia traieste in continuare sub semnul romantic al departarii. O natiune de surferi,Australia se mandreste cu numerosi profesionisti ai acestui sport in ascensiune,precum este Taj Burrow,unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati.

Societatea australiana este relaxata si permisiva,bazata pe convingerea ca fiecare individ are dreptul de a-si trai viata asa cum considera ca e bine.

Daca deschizi televizorul intr-o seara de sambata sau de duminica si urmaresti o emisiune de stiri,vei vedea cu siguranta o litanie a rezultatelor la cursele de cai,a scorurilor si celor mai importante momente din meciurile de fotbal si cricket,precum si informatii sportive de dincolo de acean,adesea urmate de reportaje despre operatiunea de salvare a unui excursionist,pescar sau coliziunea unor jet ski-uri.

Australienii,desi iubesc zona de buch(rurala) ei prefera sa locuiasca in orase sau in suburbiile acestora.

Economia Australiei se bazeaza pe activitatea celor aproximativ 130.000 de fermieri,fiind al doilea exportator,pe plan mondial,de carne de vita(dupa Brazilia).Este si un mare producator de grau,insa,produsul de export traditional este lana.

Legenda lanii de aur din vechea Grecie este mai putin impresionanta dupa ce vezi varietatile de lana deosebit de fina  care se obtin la fermele specializate din Victoria si Tasmania.Adesea aceasta poate valora cat greutatea ei in aur,literalmente,intrucat este folosita de case de design de top pentru confectionarea obiectelor vestimentare usoare. Oile care dau o lana atat de fina (de aprox.11 microni) beneficiaza de tratament special,blana lor este mai putin deasa,fiind mai expusa scaietilor,iar blana nu este tunsa pana la piele,ci se taie numai varfurile.

Fermele australiene se numesc stations si cea mai mare  ferma de acest tip-stations-este Anna Creek Cattle Station din outback-ul australian,aflata in proprietatea unei familii cu traditie,familia Kidman.Ea se intinde pe 31.000km patrati,adica atat cat statele americane Conecticul si Massachusetts la un loc.

Viata la o astfel de ferma este absolut unica.Un drum pana la oras presupune o plimbare de o zi cu masina cu sistem de tractiune pe 4 roti sau un zbor cu avionul in timp ce te straduiesti sa te feresti de coloanele de aer fierbinte care se ridica de pe suprafata incinsa a outback-ului.Alimentele si toate cele necesare sunt aduse cu tiruri lungi,triple ce pot ajunge pana la 50 m lungime si 170 de tone.Vitele sunt manate cu ajutorul elicopterului.Serviciile sunt livrate pe calea aerului,preotii iau avionul pentru a-si impartasi enoriasii din ferme si comunitati aborigene izolate,iar serviciile medicale sunt asigurate de Royal Flying Doctor.

Copiii de la ferme cu varste intre 6 si 11 ani sunt educati in cadrul unei alte institutii unice:School  of the Air.Lectiile le sunt predate prin intermediul telefoanelor de tip hands-free si isi trimit temele prin posta electronica.De cateva ori pe an se duc la oras pentru a-si intalni profesorii si colegii de clasa.Copiii mai mari merg la scoala cu internat.

Din NATIONAL GEOGRAFIC  TRAVELER   AUSTRALIA de Roff  Martin Smith

24 Responses to Australia (1)

 1. Pingback: Sir Peter Lely (14 septembrie 1618 – 30 noiembrie 1680), pictor olandez « my heart to your heart

 2. Pingback: Cea mai scumpa mancare si cele mai mici salarii din Europa « Hai ca se poate!

 3. Pingback: Fazil Iskander (n. 1939) – Rugăciune pentru Gretchen « Orfiv

 4. Pingback: Basm scurt | Caius

 5. Pingback: Basm răsăritean | Ioan Usca

 6. Pingback: Andrea Mantegna(1431 – 13 septembrie 1506), pictor și gravor italian « my heart to your heart

 7. Pingback: ‘Join the ONE Baby Protest.No child born with HIV by 2015’ « Supravietuitor's Blog

 8. Pingback: Expozitia Internationala Felina de toamna 2010 « Supravietuitor's Blog

 9. Pingback: Suntem proşti? « Hai ca se poate!

 10. Pingback: 2012 | Ioan Usca

 11. Pingback: Mirela Pete. Blog » Blog Archive » Santal și parfum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.