Cârtiţa

UpDate 26 MAI 09: Aseara am inundat  galeria cartitei,asa credeam .Am gasit sub mar o groapa in care intra apa ca-n pestera,se si auzea ecoul.Am turnat galeata dupa galeata,nu cu furtunul,ca sa mearga pe galerii,sa nu se infiltreze in jur si asteptam s-o vad iesind leorca si s-o…storc,saraca.Dar n-a iesit nimic,asa ca m-am mutat langa dovleci,acolo sunt 2 guri chiar sub gard,ceea ce inseamna c-a venit de la vecinul de dincolo de „trotuar”  🙂 Am lasat si acolo sa curga de la furtun.Asteptam dimineata sa vad daca am avut noroc si-a plecat,insa in patrunjei…un musuroi proaspat ma anunta ca nu,n-a plecat definitiv.

Ieri,dupa ce-am sapat ardeii dimineata,spre seara era sapat si de ea.Ma ajuta saracuta de ea,asaca seara am udat si ardeii,ca erau miscate radacinile,desigur.Maine ma scol de la 5 si-o pazesc cu hatletul.Ca daca am noroc o s-o scot la lumina.

Vreau sa spun ca de zece ani am in gradina planta anti-sobol care nu are niciun efect,iar vibratorul deasemenea.

S6300380 GROAPA

sub mar

S6300382 GROAPA DE LANGA GARD

de langa gard si vedeti 2 plante chiar la marginea gropii?Aia este planta,cu frunzele lungi de un verde albastrui si chiar langa ea a sapat cartita.

S6300387 VIBRATORvibratorul

Maine va voi arata harletul…sper

––––––––––––––––––––––––––––––-

Desi o putem vedea rar, cartita cu blana ei matasoasa, este unul dintre cele
mai cunoscute mamifere mici. Deoarece traieste aproape exclusiv sub pamant, prezenta sa este tradata de musuroaiele pe care le lasa in urma.
Cartitele sunt intalnite cel mai frecvent in livezi si pasuni. Cartita traieste peste tot de la nivelul marii pana in munti, exceptand terenurile pietroase si mlastinoase. S-a adaptat exceptional la viata subterana.

Comportament

Cartita este activa atat ziua cat si noaptea; sapa neincetat galerii si cauta hrana.
Galeriile cartitei se afla la adancimi diferite, uneori aproape de suprafata solului, alteori la 70 de cm adancime. Cand cartitele sapa aproape de suprafata, arunca pamantul si astfel se formeaza musuroiul. Astfel, traseul lor poate fi urmarit cu usurinta.
Fiecare cartita traieste in propria retea subterana, lungimea galeriilor putand sa varieze intre 30 si 50 m. Cartita se deplaseaza aproape 4 ore prin galerii cautand hrana, apoi, tot atat timp se odihneste.

Teritoriul mai multor cartite se poate suprapune partial, exemplarele insa incearca sa se evite, cel putin in afara perioadei de imperechere. Daca doua cartite se intalnesc are loc o lupta apriga, uneori mortala.
Se presupune ca delimitarea teritoriului revendicat, se face cu ajutorul secretiei glandelor aflate pe abdomen.

De retinut:

  • Daca este posibil, cartita ocoleste terenurile foarte umede, desi este un inotator bun si stie sa se catere.
  • Daca mananca exclusiv rame, cartita nu are nevoie sa bea apa, deoarece corpul acestora contine 80% apa.
  • Pe pielea cartitei exista mai multe terminatii nervoase, decat pe pielea oricarui alt mamifer. Modul de functionare al acestor terminatii nu este cunoscut. In anul 1702, regele William din Orania a murit aruncat de pe cal, dupa ce acesta s-a impiedicat intr-un musuroi. Inamicii lui, iacobinii, au sarbatorit evenimentul ciocnind deasupra unui musuroi.
  • Cartitele emit niste sunete deosebite, un piuit si un chitait, iar cateodata si un oftat strident.Cuibul se afla de obicei sub un musuroi mare. Camara este bine ascunsa si se afla in apropierea cuibului.
    Corpul tubular al cartitei este acoperit de o blana cu par deosebit de scurt, care o ajuta sa inainteze prin galeriile orizontale si verticale (informatii de pe net)

In gradina mea niste animale de pamant fac mari stricaciuni si anume sapa niste canale la suprafata,aproape de suprafata,pe acolo pe unde sunt radacinile plantutelor inca mici si apoi acestea deranjate,bineinteles ca se ofilesc.Deformarea suprafetei pamantului este vizibila,iar daca intalneste in cale plante acestora le ies radacinile(fiindca sunt inca mici) afara si daca nu vad imediat sa replantez planta  atunci i se usuca radacina si gata.

Sunt urme  pe toata suprafata gradinii,plecand de la fasole,de sub mar,ca acolo cred eu ca-i este camara,trecand pe sub ardei,apoi pe sub vinete era nenorocire.Am calcat pe langa plante sa adere iar radacinile la pamant insa acest lucru face sa intarzie cresterea plantei.

In afara de aceste galerii pe care eu le vad,din loc in loc sunt,nu musuroaie ci guri de aerisire,pe care cand sap,le stric fireste,insa m-am gandit ca maine sa ma duc cu furtunul si sa-l introduc intr-o gura din asta de aerisire sa las apa sa curga mult timp,sa inund galeriile.Ei,dar este o problema si anume la noi pamantul este pietros si s-ar putea ca apa sa intre direct in panza freatica si nu sa urmareasca galeriile.Oricum,nu mai pot sa astept.Am pus si vibratorul in mijlocul ardeilor si n-are nici-un efect.Anul trecut am zis ca-s cateii pamantului=harciogi caci erau mancati morcovi si dovlecei,dar am si musuroaie pe care le fac doar cartitele.Ce sa mai inteleg eu  din toate astea,doar ca vreau sa plec si cand ma intorc sa nu mai am aceste probleme,irezolvabile.

Interesant este ca anul acesta parca-s mai multe si mai devreme stricaciunile ca am pus gunoi pe gradina si bineinteles ca-i plin de rame ,iar stratul de morcovi unde nu-i gunoi este intact,este ocolit de dumnealor.

L.E. sotul meu nu mai poate sa ma auda ca iar este ceva in neregula cu gradina.Zice ca la anul imi aduce unu,doi saci de azotat si scapam de rame si cartite.Asta ar fi ultima si de neacceptat solutie.

19 Responses to Cârtiţa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.