Lucrări în grădina Elisei

Fiindca Stefi (pe care-l gasiti la comantarii cu intrebari pertinente ) m-a intrebat de ce nu mai  scriu pe pagina Calendarul lucrarilor in gradina mea, l-am ascultat, caci era o invitatie, si-am scris, adica scriu o postare pe care o trec si acolo.

1* mai demult am semanat salata de toamna (din aceea care rezista  la inghet ), a crescut ea incetisor si acum trebuia sa o repic in gradina sa avem salata verde la primavara. Asta din ladita este ce a ramas dupa ce pe cea mai marisoara am luat-o si-am plantat-o in gradina

 Daca va fi frig o sa o acoperim cu folie ca sa creasca nitel pana da inghetul.

Cusca asta era mereu folosita in gradina, primavara, peste salata ca sa creasca mai repede  sa avem salata verde de Pasti. Apoi, cand am crescut pasari am tinut puii mici sub aceasta cusca unde nu puteau intra pisici si ciori sa le ia mancarea sau uli sa-i ia pe ei. Foarte de folos ne-a fost aceasta cusca metalica, cam ca si „cusca lui Faraday” daca mai stiti despre ea de la electricitate.  Astfel, intr-o toamna, un hot a intrat in curtea gainilor sa caute, bineinteles,  gaini, era pregatit si cu saci in care sa le bage, pe care i-a pierdut, insa, cand sa plece, negasind ce-a cautat, vazu atarnata cununa mea de usturoi care statea la uscat,  puse mana pe ea si pleca pe unde venise, adica pe acoperisul de la sopron pe care era cusca asta, sub crengile parului, adica.

Tare greu i-a fi fost,  saracul, sa treaca prin atatea obstacole, mai greu ca la 100 de metri garduri si , ce sa vezi, cununa de ustoroi s-a agatat in cusca asta si fiind intarita bine,  ca eu impletesc cununa pe sfoara groasa si rezistenta la intins, asa ca omu nostru pleca si cu sacii lasati prin curtea noastra si fara usturoi. Ceva l-o fi pus pe graba, poate ceva interior, caci noi nu iesim noaptea afara daca latra cainii,  orice ar fura,  cineva,  este mai putin decat ce avem….viata.

2*  de curand am avut bucuria sa-i primesc la mine pe doi tineri din Sibiu,  sot si sotie, care au luat capsunii ce-mi prisoseau, asa ca sotul meu, nici n-am apucat sa-i spun ce aflasem de la dragii mei vizitatori, legat de sapatul de toamna , ca se si apucase cu harletul . L-am oprit zicandu-i ca mai e si maine o zi, dupa care,  seara am incercat sa-l conving sa nu mai sapam toamna asta gradina, sa lasam pamantul sa lucreze,  cu biologicul lui cu tot,  fara sa-l deranjam. Fiindca asa am inteles de la  Nik. Asa ca a doua zi a dat foc uscaturilor si acum urmeaza sa imprastiem cenusa si apoi var nestins, asa pe  deasupra si abia la primavara vom sapa .

3* capsunii, de jur imprejurul gradinii,  au facut multe frunze, asa ca i-am curatat si le-am dat tarana,  adica i-am musuroit un pic , iar portiunea din fata merilor unde nu am modificat nimic de cel putin 7 ani si nu mai producea nimic am lucrat-o,  adica am scos tot,  am ales niste capsuni si i-am replantat. 

Piersicul ce se vede este pentru Mariana din Brasov, impreuna cu altii tot asa de mici, doar sa vorbim cand cad frunzele si cand ii poate ea planta. Asa ca, astea-s lucrarile de acum, toamna,  dupa ce,  deja,  a dat inghetul cateva nopti la rand cu minus 6 grade Celsius.

  4* mai este si niste gunoi care trebuie imprastiat pe anumite suprafete. Si am mai pus pamant in jurul trandafirilor din curte, desi zic la plural, mai toate astea le-a facut sotul meu, in excesul lui de zel, mai putin salata si capsunii.

Cam astea sunt lucrarile ce le-am facut in ultimele zile.  Ideea este  ( a sotului lui Nik )  sa facem rost de paie sa imprastiem intr-un strat  care sa tina de frig pamantului, asta daca nu se formeaza stratul de nea in timpul  iernii.

5 * am uitat inca o  lucrare facuta, musuroit trandafirii ca sa nu inghete altoiul.          In legatura cu primulele de pe langa trandafiri,  sunt nedumerita: cand a plouat mult, in iunie,  le-am tuns frunzele cele mari si apoi a venit seceta, frunzele noi au crescut cu greu ca orice frunza in vara asta, asa ca, desi le-am udat parca au mai ramas doar radacinile din ele. Sper ca la primavara sa am primule,  inflorite iar.

12 Responses to Lucrări în grădina Elisei

  1. Pingback: Realitatea lui Elan Schwartzenberg si Realitatea lui Sebastian Ghita « Hai ca se poate!

  2. Pingback: Basescu se razboieste cu liderii poltici din UE « Hai ca se poate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.