Niciodată

Nu am strans gradina asa devreme niciodata. Imi amintesc ca in 2006 am cules gogonele, vreo 3 galeti mari, in 30 octombrie fiindca se anunta bruma. Acum este 10 septembrie, cu o luna jumatate mai devreme si se usuca tot. Am inceput sa scoatem vrejii de la rosii, ultimele culese sunt astea   si sunt detule si in camara. Ieri am pus la congelator rosii taiate cuburi, vreo trei, patru pungi mari si kumato intregi, sunt rosii in sticle (bulion) in borcane, (rosii in bulion), in camara cele mari de mancare, in congelator, deci nu ducem lipsa de rosii, cu toate astea.

Dar, mi se pare atat de nefiresc ca la 30 de grade afara sa nu mai ai rosii in gradina. S-au uscat. Sotul meu zice ca aveau radacini mici de tot si ca de aia s-au uscat ca nu le-am dat apa, eu zicand ca-s plantate adanc. Groaznica vreme a fost anul acesta, dupa radacinile rosiilor am vazut.

Asa ca , daca anul trecut sau acum doi, trei ani gradina mea la 10 septembrie arata asa: culmea, nu am gasit o poza cu gradina din septembrie, doar din octombrie si era inca verde, dar ce importanta are, vreau sa dau satisfactie celor care se uita pe blogul meu si-si zic in barba ” ia uite domn’e cum sunt toate bune si frumoase la ea si la mine nu „. Deci, e mare uscatura in gradina mea nici harletul nu intra in pamant   aici au fost rosiile inima de bou  si lungi.

Ardei mai sunt, dar, dupa ce a plouat un pic in 6 septembrie,  nu i-am mai udat si acum vad ca le   trebuia       

Am invatat in viata ca nimic nu se  repeta la fel. Daca ai fost undeva si ai avut o  experienta fericita si te gandesti sa repeti, mai bine abandoneaza ideea caci nimic nu se repeta la fel. Du-te altundeva, fa altceva, nu te copia nici  macar pe  tine caci nu iese bine, niciodata. Iese bine doar prima oara.

Mai este o vorba care se spune pe aici, cica,  daca dai ceva de la tine iti dai norocul. Asa sa fie? Sa nu mai am eu noroc cu gradina? Vedem la anul viitor.

Am  pozat si pomii, piersicile sunt multe, mici si stricate     perele cad de verzi din pom si-s si ele stricate ,  asa ca atunci cand le  mancam trebuie sa le  curatim de  stricat, nu mai pot musca din fruct asa cum imi place mie  

astea fiind cele care par sanatoase si verzi, caci cele coapte si stricate nu le-am pozat. Si merele ionatane sunt stricate, desi le-a stropit la timp sau asa credem noi   . Asa ca nu o sa avem pe iarna cativa saci de mere care sa ne tina pana dupa Anul Nou, ca altadata.

Despre capsuni nici nu mai vorbesc, sunt terminati, acum este perioada cand ar fi trebui sa culeg un kil pe zi si fructele sunt uscate si coapte, adica total compromise. Drept e ca nu i-am udat. Seceta,  in gradina mea, anul acesta a facut ravagii.   Poate ca nu numai  seceta. As vrea sa-mi plantez un strat,  de capsuni,  nou,  insa,  nu se poate, pe  seceta asta,  nici sapa pamantul.

In schimb am castraveti de samanta cu duiumul, o sa  scot semintele lor si va dau si voua sa aveti castraveti din acest soi, ei au rodit caci i-am udat si acum am doua galeti cu castraveti, nici pe fata nu mi-am pus, caci nu-s obisnuita, dar am baut sucul  lor amestecat cu alte sucuri.   din cei verzi, fireste.

Acum, la  sfarsit, trebuie sa va dau  si o veste buna, tomatillo, adica rosiile verzi,  doamneee, cat sunt de bune coapte!!!Caci s-au copt si s-au facut galbene si-s asa de fainoase si dulci si acrisoare, au un gust special.

 O,  da sunt si verzi si ma tem ca nu se coc in casa, dar cele care s-au copt pe vrej, alea-s bune. Mai am trei tufe in gradina,  ele au rezistat, au facut randuri, randuri de flori si fructe,  chiar si un pui rupt cu fruct in primavara l-am pus in paharul cu apa si a facut radacini si acum este in ghiveci, are flori si fructe marisoare  floricelele alea galbene sunt ale ei, printre petunii. Ma gandesc ca la anul sa pun numai din astea ca-s asa de  rezistente si kumato, da, si ele inca mai traiesc in ghiveciul din curte si au flori si fructe. Ele provin din rosii salbatice incrucisate  cu cherry si de aceea sunt asa de rezistente la aproape orice. 

31 Responses to Niciodată

  1. Pingback: Despre 11 septembrie 2001 « Hai ca se poate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.