Tomate, roşii de grădină

* Daca n-ar fi rosiile eu nici nu as cultiva gradina. Rosia  este  principala leguma din gradina mea,  ei ii dau cea mai mare atentie,  la rosii lucrez cel mai mult.

* Rosiile isi incep ciclul la inceput de  martie cand le semana si sfarsesc la inceput de noiembrie  (daca avem noroc) .

* Rosiile se cultiva cu rasad,  rasadul este destul de complicat de crescut frumos daca nu ai lumina si caldura suficiente,  in lunile  martie si aprilie.

* Rasadul de rosii se repica,  adica se replanteaza de acolo de unde a fost semanat,  in alte ladite sau in ghivece. 

* Cam la doua luni de la semanat rosiile se muta in gradina cu tot cu pamantul din ghivece, astfel nu se pierde o saptamana de acomodare,  ele continua sa se dezvolte normal. De aceea este bine sa le repicam in ghivece,  cate un fir.

* Cam la trei  luni, de  la semanat,   apar gogonelele si dupa patru luni incepe coacerea lor.

* Lucrarile pe care le  necesita rosiile sunt multe si dese:

-prasitul,  o data pe saptamana

-legatul si copilitul,  de cate ori este nevoie

-udatul si ingrasatul pamantului,  o data pe saptamana. referitor la udat se tine furtunul  langa tulpina sa intre apa la radacina si nu se stropeste pe planta. Cand nu mai intra apa se muta furtunul la alta planta. De aceea ajunge o data pe saptamana, adica o data si bine . daca ploua suficient de patrunzator se sare udatul.

– ruperea si indepartarea frunzelor de la baza, cele care se ingalbenesc este alta lucrare importanta.

-stropirea rosiile se face preventiv, fiindca atunci cand apare boala este cam tarziu. noi le-am stropit cu dithane (de doua ori)  si cu piatra vanata ( o data).

* La rosii trebuie sa ne uitam zilnic cum arata, ele ne anunta cand ceva nu este in

regula .

* Primele care au gogonele sunt Kumato,  rosiile aduse din Australia,  acelea maroniu inchis la culoare si cu gust deosebit de cel al rosiilor.

* Apoi au facut gogonele cele mici americane,  adica cele care seamana cu cherry dar sunt mult mai mari ,  insa multe pe fir.

* Am gogonele la mai toate rosiile pe care le-am plantat  dupa inghetul care a fost in doua nopti si care inghet le-a intarziat pe rosiile mele cele mari, move si gigant,  astfel ca ele au doar flori.

 

56 Responses to Tomate, roşii de grădină

  1. Pingback: Apel catre CNAS, ministerul Sanatatii si medicii de familie – Rezolvati mai repede problema contractului cadru 2011 – 2012 – Sunteti cu totii raspunzatori pentru pacientii a caror stare de sanatate se va agrava sau care vor deceda din ca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.