Rubarbă sau Rabarbăr

Anul  acesta este  primul an ca folosesc  aceasta  leguma la mancare. Mai intai am vazut in piata si am  luat ,  de  Constantin,  sa fac prajitura cu Rabarbăr. Am facut,  a fost delicioasa.

Apoi ma intreaba Dragos, adica cineva care are gradina,   daca nu stiu de unde se poate procura radacina.

Apoi imi spune sora mea (La multi ani, Luci!  ) ca fiul ei adora gemul de rabarbar . Hai ca fac eu, zic,  doar sa mai gasesc in piata. Si am gasit. Era cam ofilit si l-am pus in apa. Era mai mult dar incepusem sa-l curat cand mi-am amintit de poze.

Gemul pe care l-am facut eu nu este pe  net, pe net erau retete cu tot felul de alte arome, de lamai, de  portocale, nu, n-am gasit reteta nicaieri ca sa-mi placa, asa ca,  am facut cum m-a taiat pe mine capul si cum  se prezenta situatia pe  parcurs.

Cantitati: * 3 kg de rabarbar spalat, curatat de piei (care se iau de la un capat la altul asa cum se vede in poza

asta) si taiat  bucati cam de 1 cm .

* 2 kg de zahar.

Modul de lucru:

am amestecat zaharul cu rabarbarul si l-am lasat in camara cam 20 de ore, amestecand sa se  dizolve zaharul.

Azi am vazut multa zeama si ca sa nu stric vitamina C, de tot,  am facut asa: am strecurat zeama si am fiert siropul. Am primit un parfum extraordinar in toata casa, fierberea s-a facut incet si indelung,  pana a scazut cam la  jumatate zeama initiala,  pana cand s-a legat siropul (desi nu era asa vascos ca un sirop ).

Apoi am adaugat rabarbarul si am lasat sa clocoteasca doar 15 minute, aproximativ, pana s-a ingrosat vizibil. S-a ingrosat foarte repede, bucatile de rabarbar fiind macerate si deci inmuiate s-au legat repede.

Am spumuit, dar nu destul, caci nu vroiam sa-l mai lasn pe foc, mai mult timp,  asa ca l-am turnat fierbinte in borcanele fierbinti. Capacite stau la perna.

Au iesit , din aceata cantitate, 8 borcane si un bol  

De gust si miros nici nu mai  spun,  este un deliciu dulce acrisor.

 

 

 

 

50 Responses to Rubarbă sau Rabarbăr

  1. Pingback: Cum vorbeste presedintele Romaniei Basescu Traian: “aveau spume si prin ochi le iesea si prin urechi, peste tot” « Hai ca se poate!

  2. Pingback: Nu inteleg de ce, europarlamentarul Cristian Preda se arata asa de mirat ca unii dintre colegii da la PDL "isi modifica opiniile cu o iuteala formidabila si cu o frecventa impresionanta"

  3. Pingback: Ministrul rus de Externe a declarat ca asteapta la un proces corect si impartial in cazul lui Ratko Mladici. KOSOVO JE SRBIJA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.