Porţia de vitamine

Nu am uitat cat de ametita si neputincioasa eram,  ani buni din viata mea,  cand venea primavara. Lucram. Nu aveam timp sa  mananc nici macar mancare daramite fructe. Nici vorba de salate si salate de  fructe. ( Vreau sa spun nu ca nu mancam fructe insa nu sistematic, ceea ce este foarte important). Si  munceam in draci fiindca nu stiam sa trag chiulul. Sau fiindca imi  placea, poate ca in timpul acela uitam de toate si traiam visand sau visam traind ca cineva   are nevoie de mine si, mie atat imi trebuie.

N-am sa uit niciodata cum am ajuns, la un moment dat, prin luna mai, cand intorcandu-ma de la servici m-am intins cat sunt de  lunga in mijlocul soselei fiindca m-am impiedicat de asfaltul neted . Eram mai pe  stanga soselei, o traversam in diagonala caci nu era trecere de pietoni ci doar un T. O  masina trecu pe  langa mine nestingherita.  Am asteptat sa se indeparteze si abia apoi am inceput demersurile de a ma ridica de la  pamant. Nu, nu mai era nimeni prin preajma,  ma si bucurasem de asta. Apropo, eu nu pot sa rad cand,  la televizor,  astia de la  antene,  dau cazaturi de  tot felul,  cu schiuri,  pe  gheata, in parcul de  distractii sau in alte situatii.  Eu ma  gandesc la  bietul  om cat de tare l-o fi durut,  poate a si murit, cum sa pot rade de asa ceva?

Odata,  venind tot de la servici,  insa,  cu ocol  prin piata sa ma si aprovizionez, tarand doua plase grele dupa mine si pe  mine deasemenea ,  s-a  oprit un fost elev sa ma intrebe ce am. Eu,  mirata fiindca eu nu ma stiam sa am ceva ii spun ca nu am nimic ci ca doar sunt cam obosita. Doamna diriginta, zice el, dar haideti ca va duc eu pana acasa, urcati. Nu am mai asteptat alte confirmari ale epuizarii mele (si astea nu s-au intamplat numai  intr-un singur an ci ani la rand, primavara ) si am luat centrum de la A la Z. Inca lucram, nu aveam timp sa ma  ocup de  mine in mod  special, asa ca,  sa iau o  pastila pe  zi era cea mai convenabila solutie. Si eficienta dupa cum s-a dovedit.

Apoi am ramas acasa, dupa ce am trecut si prin America, adica prin 2005 si am inceput sa ma gandesc si la mine. Fructele imi  placeau,  insa,   daca nu ai un program de masa cu fructe,   uiti.  Eu uitam,  mai ales iarna,  mai ales cand organismul are cea mai mare nevoie de vitamine. O masa de  fructe inseamna fie cateva fructe consumate stand la masa,  efectiv,  fie preparand o salata si savurand-o cu placere chiar daca nu esti  un mancator pasionat de fructe. Mie  imi  place  varianta cu salata.

Azi am facut salata din : pomelo, portocala, mar, kiwi , banana si sfecla rosie ( cam cat un ou).Toate le-am taiat transversal iar sfecla am ras-o. Cruda,  fireste. Apoi am stors o felie groasa de  lamaie si am luat pe  furculita cata miere de albine se prinde de ea si am amestecat. Nu am apucat sa fac poze. Dar daca stiti ca primavara va simtiti slabiti, obositi, epuizati, cu sau fara motiv ar fi bine sa incepeti deja sa va faceti in fiecare zi o salata dintr-un mar, o  portocala, jumatate de banana, un sfert de pomelo, un kiwi si putina sfecla rosie. Si fructele pot fi astea sau altele, important este sa fie cam patru, cinci feluri. Si am mancat amandoi din aceasta cantitate.  Caci, dulceata de capsune, de visine, de alte fructe o fi buna,  insa,  n-are vitamine. Si tot ce mancam preparat pe foc,  iarasi,  nu are vitamine. Si nici enzime, doar minerale. Degeaba mancam  proteine in carne, lapte,  branza,  oua daca nu avem enzime si vitamine care sa duca proteinele acolo unde trebuie. Cam asa imi amintesc ca functioneaza la nivel de celula.

Dragilor si dragelor sunt chiar curioasa cine se incumeta sa inceapa si sa continue. Aveti servici? Cand veniti acasa in jumate de ora   e si mancata. Apoi puteti sa coaceti si sa fierbeti pentru cina. Succes! Iar daca va obisnuiti copiii cu salate,  in loc de  sau alternativ cu ciocolata si dulciurile,  va fi bine si pentru ei.

22 Responses to Porţia de vitamine

  1. Pingback: Simona Ionescu » Lista mea cu bloggeri de premiat

  2. Pingback: Sofonisba Anguissola (1532 – 1625), pictoriță italiană « my heart to your heart

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.