Roşii maro,Kumato

Kumato, rosia gustoasa de culoare maronie

O tomata nu prea rosie nu prea poate fi primita intr-o salata, gustul ei nefiind pe placul mesenilor. Insa britanicii au dezvoltat, timp de 10 ani, o noua specie de tomata, numita kumato, aceasta fiind la fel de gustoasa indiferent de stadiul de dezvoltare in care se afla.

Cu alte cuvinte, kumato este gustoasa chiar daca e verde si inca necoapta. Are la baza o specie de rosie salbatica pe cale de disparitie, care a fost incrucisata succesiv cu alte specii, relateaza Daily Mail.

Potrivit specialistilor din Syngenta, cei care au ajuns la formula perfecta de kumato, leguma este disponibila in doua marimi: cea normala, cat o minge de golf, si cea mini.

Nu e modificata genetic

Specialistii citati de cotidianul britanic tin sa mentioneze ca aceasta tomata nu este o leguma modificata genetic si ca deja se comercializeaza in Spania si Franta. In prezent, in Marea Britanie, ea este cultivata in Lancashire, unde climatul este bland si favorizeaza acest gen de cultura.

Kumato va intra pe piata britanica de martea viitoare (mai 2009), urmand sa fie comercializata in 50 de magazine. Un pachet de jumatate de kilogram de Kumato se va comercializa la pretul de 2,49 de lire sterline.

Desi se aseamana cu o rosie, cei care au definitivat aceasta planta spun ca gustul este complet diferit, fiind vorba, practic, despre o alta leguma.(ziare.com)

Eu am gustat una,are gust de rosie insa este spectaculoasa asa…cum pare ea mai necoapta,insa este maronie spre verde partea de langa codite.Cred ca este o combinatie intre cherry si rosia salbatica.O sa am si eu in gradina acest soi, asa sper.

Astea le tin sa se coaca si semintele din ele si apoi le iau semintele.Inapoi pot duce orice bio,nu ca la venire .

Sa caut retete cu acest soi de rosii,Kumato.Dar iata ce-am gasit pe un site de aici,din Australia,taste.com.au:

Never heard of a black tomato? Well, the kumato is just as versatile as its scarlet-skinned relatives.
What is it?Known as the black tomato, its colour actually ranges from dark green to a deep brownish-red when ripe. Kumatoes are sweeter and have a stronger aroma than regular tomatoes.
Where does it come from?Originally from the Galapagos Islands, kumatoes were introduced to Australia in 2005.
Is it good for me?High in vitamin C and anti-oxidants, kumatoes are rich in lycopene, a carotenoid believed to reduce the risk of cancer.
Buying and storing

Available all year round. Once ripe, store in the fridge for up to two days. Bring kumatoes to room temperature before using.
How to eat it

Just as versatile as their red cousins, kumatoes suit everything from sandwiches to soup.
Conversation starter

Giant tortoises on the Galapagos Islands are believed to mate more often after eating kumatoes, which are a natural aphrodisiac!

15 Responses to Roşii maro,Kumato

  1. Pingback: Curtea Constitutionala a legalizat traseimul politic « Dum spiro, spero

  2. Pingback: S-a deschis Târgul de Carte Gaudeamus, 18 noiembrie – 22 noiembrie « Supravietuitor's Blog

  3. Pingback: Summit-ului NATO de la Lisabona, 19-20 noiembrie « Supravietuitor's Blog

  4. Pingback: Ministerul de Interne trebuie restructurat si reformat intr-un an zice Basescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.