Roşiile

Recunosc ca am avut ceva emotii ultimile nopti de frica hotilor de gradina.Rosiile  mele si-au atins maximul de coacere,la  randul doi si trei de flori,pe verticala,asa ca aseara ,tarziu,le-am cules.Nu imi amintesc vreun an sa culeg atat de multe deodata,vreo 50 de  kile.Si grozav de mari,ale mele,cele de Timisoara(adica cumparata o rosie in piata Iosefin si luat semintele) sunt enorm de mari,dar si de bune la gust.Apoi cele inima de  bou,la   fel,gustoase, mari.Giganticele ,in ghilimele,numai reclama de ele,sunt potrivit de mari si nu asa de gustoase ca si celelalte,insa plantele sunt tare vanjoase si foarte inalte,ca si cherry.

Daca ma  uit dupa  cules nu se vede c-au fost culese .

Da,sunt bucuroasa ca am reusit sa le mentin.Zilele trecute am fost sa vad gradina prietenei mele careia i-am dat rasaduri si rosiile ei s-au manat,s-au stricat patlagelele,desi zice ca le-a  stropit.Imposibil, daca ai prins momentul cand trebuie stropite, sa se fi manat,le-a fi stropit de  2-3 ori si gata.Zicea ca toata strada a patit asa cu rosiile,este o strada aproape de  Olt si in care pamantul mentine umezeala iar ploile  alea multe si zilnice au fost prea mult.

Acum,o sa  strambati voi din nas cand vedeti pozele fiindca se vede piatra vanata si pe ele ca si pe   frunze,intentionat am dat asa ca sa nu mi se strice iar acum o sa le perii,le las putin in apa si le perii cu periuta nu prea aspra atunci cand le   pregatesc de bulion.Dar,nu o sa fac imediat bulion,o sa  le las pana saptamana viitoare fiindca ele, fiind sanatoase ,se vor tine,se vor coace si rascoace  isi vor transforma pulpa in suc,deci fructele   lucreaza si culese,am mai spus asta.

Am vazut pe un blog ,parca in alta limba scris,cum a tinut rosiile in frigider inainte de a le scoate zeama pentru bulion.De  ce? Nu trebuie,ba dimpotriva, lasate intr-o camara (cine are gradina are si camara,logic  ) chiar o saptamana inainte de a le  fierbe.Dar,am dat destule sfaturi,degeaba pentru unii,fiecare face cum crede de cuviinta,eu doar zic cum am constatat eu ca-i mai bine.Adica se fac zemoase si mai  dulci.

Acum, niste poze de dinainte de cules si  de  dupa.

Credeti-ma,am ceva treaba de-acum cu conservarea lor si a ardeilor.Azi dimineata dupa ce am udat bine legumele in gradina   am cules ardeiul si gogosarul si nici nu stiam ca deja este maturizat asa ca am cules 3 galeti si o corfa,deci multi,multi si timpul trece repede si saptamana asta mi-este foarte incarcata,trebuie sa merg si la Brasov si vineri la o intalnire de 20 de ani,ooooof….zilele mele  !

Multumesc Lui Dumnezeu ca mi-a   dat asa  o recolta bogata si gustoasa.

53 Responses to Roşiile

  1. Pingback: Covorul chinezesc | Caius

  2. Pingback: Agostino Carracci (16 august 1557– 22 martie 1602), pictor și artist grafic italian « my heart to your heart

  3. Pingback: Indicele glicemic « Supravietuitor's Blog

  4. Pingback: Cat de rau a ajuns SIE? « Hai ca se poate!

  5. Pingback: - Elisa – gradina mea de vis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.