Sirop

Duminica ne-a ajuns din urma batranelul de vis-a vis  cu care mai imi fac si eu pomana si invitandu-l in casa,pana sa-i  pregatesc eu niscai  prajitura,punga cu mere si niste capsune ce erau pe masa,l-am servit cu sirop de coacaze.

Am tinut un blid cu coacaze mai bine de-o luna in frigider caci eu asa fac,nu pot  arunca nimic decat dupa ce se strica.Insa coacazele se incapatanau si nu se mucegaiau asa ca intr-o zi din saptamana trecuta am scos bolul  am turnat continutul in sita metalica deasa,am zdrobit fructele dupa care mi-a iesit o cana de suc.

Reteta este asa:

1 cana/pahar/alta masura de suc de fructe

3 cani de apa rece

3 cani de  zahar.

Se amesteca pana se dizolva zaharul(daca-i o cantitate mare se lasa pana a doua zi,la rece,dar se amesteca de cateva ori. Cand nu se mai simte zaharul cristalizat este gata de  pus in sticle insa inainte de asta se zdrobeste 1 aspirina(la cantitatea ce-am zis-o-300 ml de suc),se dizolva intr-o canita cu  2 linguri  de  sirop,prin frecare si se adauga la sirop amestecand sa se uniformizeze.

Se toarna in sticte -pot fi ude- curate si se insurubeaza dopul cu filet bine-bine.Se pastreaza in pivnita,camara sau la alt rece,nu neaparat in frigider decat dupa ce se incepe sticla. Se bea amestecand siropul de o grosime de deget in pahar cu apa minerala sau sifon.Rece.

Azi am cules iar o galetusa de capsune  si zau daca mai  putem manca,deci le-am facut sirop.Am avut 3,5 cani de suc.Maine il trag in sticle.

Inghetata de anul asta este groaznica sau nu mai nimeresc eu.Aloma,ca asta gasesc.De-acum ma racoresc cu sirop de capsune.

Faceti si voi.Si nu fierbeti sucul,pe garantie ca nu fermenteaza daca respectam reteta.Mai este bun cel de zmeura (dar nu am facut),de  visine si de  fructe de padure.In general din fructe moi care lasa mult suc.

Din mere nu am incercat dar mai am cateva kile de mere care acum sunt grozave,mari si foarte gustoase.Am hranit si o familie de  grauri cu ele.

A…ce legatura are batranelul cu siropul?Pai,el,saracul,mi-a zis  ca daca s-a terminat asta de coacaze pot sa fac de capsune.Mie nu-mi trecea prin cap.

16 Responses to Sirop

  1. Pingback: Final « Caius

  2. Pingback: Final « Ioan Usca

  3. Pingback: Morile de vânt de la Kinderdijk « my heart to your heart

  4. Pingback: 3 august, Ziua Timişoarei « Supravietuitor's Blog

  5. Pingback: Deci presedintele THR ne crede idioti « Hai ca se poate!

  6. Pingback: Inocentul – XXIII « Ioan Usca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.